Na snagu stupila Vladina mjera zamrzavanja cijena 30 proizvoda

Na snagu stupila Vladina mjera zamrzavanja cijena 30 proizvoda

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Vladina mjera o zamrzavanju cijena 30 proizvoda stupila je na snagu. Uz osam ograničenih proizvoda iz prošlog paketa kao što su suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer dodana su još 22: počevši od jogurta, špageta, krumpira, toaletnog papira… Svi proizvodi s ograničenom cijenom označeni su posebnom naljepnicom radi lakšeg prepoznavanja. Premijer Andrej Plenković je na prošlotjednom predstavljanju petog paketa mjera pomoći iznio i računicu navedene, ograničene košarice proizvoda.

 ”Kada bi netko otišao u dućan i kupio ovu košaricu proizvoda po cijenama s kraja prošle godine onda bi on platio 99,68 eura za sve ove proizvode. Po novim cijenama, da budu najviše kako su ovdje sada ograničene bile bi 76,19. To je sniženje od 23,57 posto, a ušteda u eurima je 23,49 eura”.

Neki trgovački lanci još su prošloga tjedna snizili cijene nekih od namirnica, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u Intervjuu tjedna Media servisa prošloga tjedna je naveo tko se sve poveo tim primjerom:

 ”To je stvarno bio jedan partnerski razgovor gdje su i oni shvatili da visoka inflacija nije nikome u interesu. Kozum će ukupnu vrijednost vratiti na nulu i ići s dodatnim sniženjem od tisuću proizvoda do kraja godine. Spar je najavio da će smanjiti cijenu 300 prozvoda, NTL za 500. Dakle svi su oni rekli da će napraviti kalkulacije, vidjeti što i kako i da će ići sa sniženjima”.

A na tu temu oglasili su se i iz platforme Umirovljenici zajedno. Smatraju da je riječ o PR potezu Vlade jer bi cijene padale i bez mjera s obzirom da je turistička sezona gotova, a time i pada potražnja. Tvrde i da su neke cijene već sada manje od zamrznutih cijena.

  • Maximus
Podijeli