Filipović za MS objasnio zašto su cijene niže od zamrznutih, ako netko...

Filipović za MS objasnio zašto su cijene niže od zamrznutih, ako netko izigra dogovor poručuje: Nijedna firma nikad nije pobijedila državu

Podijeli

Peti paket mjera pomoći protiv inflatornih pritisaka, zamrzavanje cijena i zašto je Vladin prijedlog skuplji od trenutnih cijena proizvoda, dogovor s trgovcima o dodatnom snižavanju cijena više stotina proizvoda , kako će se sve to odraziti na inflaciju, što će biti sa stranicom Kretanje cijena… sve su to teme o kojima je u Intervjuu tjedna Media servisa s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem razgovarala Andrea Marić.”Od ponedjeljka pa za početak 3 mjeseca bit će zamrznute cijene 30 proizvoda u trgovinama. Nakon toga ćemo vidjeti treba li nastaviti dalje ili treba raditi neke korekcije”, rekao nam je Filipović koji je potom objasnio i zašto su neke od tih namirnica u trgovinama već jeftinije od one razine koju je odredila Vlada u 5. paketu mjera pomoći.

”Prvo imate akcijske cijene. Mi smo ograničavali najvišu redovnu cijenu u bilo kojoj trgovini. Prošle godine smo u rujnu ograničili cijene devet osnovnih proizvoda, došlo je do konkurencije između trgovačkih lanaca upravo na tim proizvodima pa su zato neke cijene niže od onih koje smo tada ograničili. Tako očekujemo da će se dogoditi i s dodatnim ograničenjima. Vjerujemo, nakon što smo postavili najvišu cijenu, da će doći do konkurencije između trgovačkih lanaca i da će te cijene biti i niže”.

Otkrio nam je i kako je uspio postići dogovor s predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca da, uz zamrzavanje, snize cijene za 360 proizvoda na onu cijenu kakva je bila 31. prosinca, kad znamo da početkom godine nisu htjeli pristati ni na dostavljanje cjenika za stranicu Kretanje cijena.

”To je stvarno bio jedan partnerski razgovor gdje su i oni shvatili da visoka inflacija nije nikome u interesu. Konzum će ukupnu vrijednost vratiti na nulu i ići s dodatnim sniženjem od tisuću proizvoda do kraja godine. Spar je najavio da će smanjiti cijenu 300 proizvoda, NTL za 500. Dakle svi su oni rekli da će napraviti kalkulacije, vidjeti što i kako i da će ići sa sniženjima”.

​Što se tiče zabrinutosti malih trgovaca da ih ove mjere dovode u gori položaj nego velike lance, ministar ponavlja da se isto govorilo i kada su usvajali ranije pakete pa da nitko nije propao i da nije došlo do nestašice hrane. Što se tiče stranice Kretanje cijena, tvrdi da se pokazala korisnom. Otkrio nam je koliko je građana uopće posjećuje i hoće li je zadržati i dalje.

“Naravno da ćemo je zadržati. Ta stranica ima više od milijun posjeta. Mislim da stranica valja jer se može vidjeti tko podiže cijene i može se postaviti pitanje zašto. Je li bilo opravdano ili neopravdano? Ja ću postaviti pitanje i zamislite koliko bi još dizali cijene da nije bilo te stranice? Neki od trgovačkih lanaca s kojima smo sada razgovarali o novom paketu su izrazili želju da se priključke toj stranici i da sami šalju cijene nama, a ne da ih popisuju popisivači”.

​No već su neki trgovci počeli s izjavama kako će sva ta pojeftinjenja kompenzirati poskupljenjem drugih proizvoda. Filipović na to kaže:

“Nije im u interesu. Nije nikome u interesu pad kupovne snage hrvatskih građana. Jer trgovci štiteći hrvatske građane i snižavanjem cijena štite i sebe. Iz dijaloga koji sam vodio s trgovačkim lancima nisam dobio dojam da će netko izigravati naš dogovor i da će netko gledati kako podizati cijene nekih proizvoda”.

No što je sa zaobilaženjem? Tko brani da se primjerice 100 grama neke namirnice pretvori u 120 grama i da se potom formira proizvoljna cijena? Što ako doista neki trgovci krenu u tom smjeru?

“Država uvijek ima alate kojima može reagirati i nikad nijedna firma nije pobijedila državu, a mi ćemo učiniti sve da zaštitimo hrvatske građane. Nisam za nekakva zaoštravanja ili radikalne poteze, ali uvijek su sve opcije otvorene”.

Kao i prethodna četiri, i na peti paket mjera pomoći protiv inflatornih pritisaka stigao je i niz kritika, kako iz političkih krugova, tako i od samih građana. Osim što navode da su zakašnjele, da se namjerno čekalo da se približe superizbornoj godini, ali i da se trebalo više usmjeriti na netržišne mjere, poput dizanja plaća i mirovina jer je inflacija dosadašnja povećanja pojela, Filipović je odgovorio:

“Jučer ste mogli vidjeti u našoj prezentaciji da je prosječna plaća u RH rasla puno više, nego što je to bila stopa inflacije. Govorimo o razdoblju od 2016. do sada, tako da ne stoji teza da je inflacija pojela rast plaća”.

A može li se normalno živjeti s minimalnom plaćom u Hrvatskoj?”Ljudima je teško, svi su u različitoj situaciji, a ono što mi možemo je gledati kako da omogućimo da naši ljudi žive bolje, da podižemo plaću, da spuštamo cijene proizvoda i sve što je u našoj moći”.

​Odgovorio je ministar i na pitanje zašto si dignuli prag za subvencioniranje struje, odnosno zašto omogućuju više struje po nižoj cijeni?”Mi smo odlučili podići taj prag s 2.500 na 3.000 kilovata. Naime, mi subvencioniramo i cijenu plina, dolazi nam zima i imate dijelove Hrvatske gdje nema plina. Tu mislim na Dalmaciju. Prošle godine u ovo vrijeme slušali smo što su građani u Dalmaciji govorili pa smo ovdje odlučili podići taj prag jer se zimi griju koristeći električnu energiju pa da se i njima izađe u susret i da se i njima pomogne”.

U novom paketu neće biti subvencija za struju za velike gospodarstvenike koji će plaćati tržišnu cijenu, no Filipović ponavlja, ako dođe do velikih poremećaja na tržištu, Vlada će opet biti spremna uskočiti. Kratko je odgovorio i vjeruje li hoće li doista na ovaj način obuzdati inflaciju.”Vjerujem da ćemo na ovaj način gurnuti inflaciju prema dolje”.

  • Maximus
Podijeli