Znate li od kuda potječe naziv ‘Crni petak‘?

Znate li od kuda potječe naziv ‘Crni petak‘?

Podijeli

Ovoga petka Hrvatsku obuzima shopping groznica. Black friday ili Crni petak popularni je dan kada trgovačka društva i shopping centri na svoje proizvode nude velike popuste, a kupcima je to prilika da ono što im treba nabave puno povoljnije.

Crni petak jedan je od glavnih dana u američkoj potrošačkoj kulturi. Naziv Crni petak dolazi iz 60-ih godina, kada su američki dućani zbog Dana zahvalnosti bilježili veliku dobit. Porast prihoda u računovodstvima se bilježio crnom tintom, a gubitak crvenom. S obzirom na to da su američki dućani veliku dobit bilježili upravo crnom tintom i to petkom nakon Dana zahvalnosti, nastao je termin Crni petak.

Posljednjih godina ovaj dan postaje sve popularniji i kod nas. Pred-blagdanska shopping groznica kreće već krajem studenog, a dijelu kupaca popusti su prilika da za svoje najmilije božićne poklone kupe po sniženim cijenama. Mlađa generacija Zagrepčana lovit će popuste, dok su oni stariji zaključili kako sve što im treba već imaju.

– Nisam još išla pogledati, ali mogla bih skočiti, da vidim kaj ima.

– Planiram za malu, ali još gledamo.

– Ne, uopće ne mislim. Inače volim kupovati na ovakvim sniženjima. Ovo je u svakom slučaju pozitivno za onoga tko treba nešto. Ja imam sedam ormara robe, tako da mi uopće ne treba.

– Ne dolazi uopće u obzir, nikakav Black Friday. Ja to više ne pratim. Kad imam i kada trebam, onda uzmem.

Sve one koji će ovoga petka loviti popuste, Vesna Brčić Stipčević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača upozorava da dobro gledaju cijene i prate popuste na artikle koje planiraju kupiti.

“Oglašava se uglavnom najveća stopa sniženja, što nije istina. Više manje jedan jako mali broj proizvoda je u najvišoj sniženoj grupi, a ostali su po nižoj cijeni. Primjerice, piše 60, 70 posto i imate jedan ili dva proizvoda. Dakle, potrošači bi trebali kupovati tako da se prije informiraju o cijenama”, rekla je Brčić Stipčević.kako

Zbog pandemije koronavirusa sve više trgovačkih društava omogućava da svoju kupovinu na Crni petak obavite online. Ipak, kod online kupovine treba biti oprezan i kupovati samo preko poznatih, provjerenih stranica.

“Kod te kupnje treba paziti i na mogućnost povrata robe, postoji li ta mogućnost i u kojem vremenu je to moguće, radi li se o 14 dana, 7 dana. Oni bi to morali objaviti. U slučaju da niste zadovoljni, treba znati postoji li mogućnost povrata novca”.

Kupci su se proteklih godina najviše žalili na to da sniženi asortiman po koji su došli više nije bio dostupan. Brčić objašnjava kako najatraktivniji proizvodi djeluju kao mamci, a njih u pravilu nema dovoljno i brzo se rasprodaju. Trik je u tome da se kupci, iako nisu našli željeni proizvod, često odluče za neki drugi, sličnih karakteristika, iako on tada možda nije na sniženju. Zato je najvažnije kupovati polako, promišljeno i dobro se informirati o cijenama prije same kupovine.

Podijeli