Veliki interes za popis stanovništva, DZS: Ne treba zbog grešaka strahovati od...

Veliki interes za popis stanovništva, DZS: Ne treba zbog grešaka strahovati od kazne

Podijeli

Institucije zadužene za provedbu prve faze popisa stanovništva putem e-Građani zadovoljni su odazivom stanovnika u prva dva dana. Jučerašnji dan je zaključen s više od 100 tisuća popisanih, a provjerili smo što građani trebaju napraviti ako slučajno pogriješe prilikom popunjavanja, kako bi izbjegli kazne od nekoliko tisuća kuna.Više od 100 tisuća Hrvata odmah je prvim danom obavilo svoju dužnost – popisalo se putem e-Građani. Drugi dan opet veliki interes, a izgleda da je pandemija utjecala na građane pa to žele obaviti online kako im se popisivači ne bi zadržavali u domovima duže vrijeme. Među spomenutih 100 tisuća građana je i Goran Balde koji je za Media servis objasnio kako je izgledalo popunjavanje prvog digitalnog obrasca za popis stanovništva.

“Nije bilo nikakvih tehičkih poteškoća. Sve ide brzo, a to jedino ovisi o brzini interneta koju građanin ima i onda ako je malo sporije to ide malo sporije. Svega nekih desetak minuta i cijeli postupak je završen‘‘, rekao je Balde.

Imao je komentar i na pitanja.

‘‘Meni je najveći problem bio na pitanjima o boravištu ili o prebivalištu, točnije mjestu stanovanja. Tu sam se borio hoću li staviti mjesto stanovanja prema prebivalištu ili prema boravištu. općenito pitanja nisu previše za razmišljati, ali neka nemaju smisla, pogotovo za nas mlade ili za neke koji koji žive u gradovima. No pošto je to na razini cijele zemlje, onda čak i shvaćam‘‘, rekao je Balde.

Kao i svaki drugi sustav, preopterećenjem nastali su manji problemi. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić za Media servis je otkrio gdje je jučer zapelo sa sustavom e-Građani.

‘‘Jučer je u jednom trenutku, u jednom dijelu dana došlo do kratkotrajnog preopterećenja sustava, tako da su neki građani imali možda kratkotrajne poteškoće. Prema našoj evidenciji to je trajalo oko pola sata i nakon toga su svi pojačani resursi i osigurano je da sve dalje funkcionira nesmetano‘‘, rekao je Gršić.

Budući da su kazne za one koji se ne popišu ili unesu netočan podatak od 2.000 do 5.000 kuna, upitali smo glavnu ravnateljicu Državnog zavoda za statistiku Lidiju Brković imaju li građani mogućnost ispraviti grešku nakon što zaključe popunjeni obrazac.

‘‘Kazne jesu propisane zakonom, ali do sada nije bilo kazni, DZS do sada nikad nije propisao kazne, ja se nadam da će tako biti ovaj put. Kazne više idu u smislu ako se neko odbije popisati. Naravno kad je obrazac zaključan i poslan, on se ne može otvarati. No mislim da se naši građani ne moraju bojati kazni, s obzirom da se popis temelji na izjavi i njihovi podaci su s nama sigurni‘‘, rekla je Brković.

A za sve one koji se ipak neće upustiti u prvi digitalni popis stanovništva, na vrata će im za dva tjedna početi dolaziti popisivači, baš kao što će i onima koji su se samoupisali zatražiti kod koji dobiju prilikom upisa.

‘‘Do sada je bila preporuka da popisivači imaju COVID potvrde, a kako se epidemiološka situacija pogoršala, odlučili smo da će to biti jedan od uvjeta da popisivači i kontrolori koji sudjeluju u provođenju druge faze popisa stanovništva moraju posjedovati EU digitalnu COVID potvrdu. Ono što je nama kao Zavodu bitno je da osiguramo sigurnost i zdravstvenu zaštitu svih građana Republike Hrvatske‘‘, izjavila je Brković.

Objašnjava da to od početka nije bio slučaj, jer kad se raspisivao natječaj za popisivače nije bila ovakva epidemiološka slika zemlje.

Podijeli