U Saboru danas rasprava o proračunu za iduću godinu, Plenković: Oporbi ga...

U Saboru danas rasprava o proračunu za iduću godinu, Plenković: Oporbi ga treba rastumačiti

Podijeli

Pred saborskim zastupnicima je rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. U proračunu je predviđen rast prihoda za tri posto, a rashoda za čak 11 posto. Nezavisni zastupnik Marin Lerotić ima zamjerku oko planiranog rekordnog manjka od 4 milijarde eura.”Ovakav napuhani proračun i dalje ne rješava probleme naših sugrađana, a nevjerojatno zvuči da prihodi od poreza rastu za 4 milijarde eura, a država i dalje ne smanjuje planirani gubitak, već naprotiv, on je rekordan i iznosi 4 milijarde eura. Postavlja se pitanje bi i vladajući na isti način raspolagali i da li raspolažu sa svojim osobnim novcem na način na koji raspolažu s državnim?”.

Sandra Benčić iz Možemo! poručuje kako kronično iz godine u godinu nedostaje pomak u smislu investicija ili bilo kakva naznaka promjene ekonomskog modela iz krajnje ovisnog u turizmu i proračunski ovisnog o PDV-u u neki koji bi stimulirao proizvodnju.”Nema nijedne ključne reforme, nema ni reforme zdravstva, pravosudnog sustava, ne postoji nijedan reformski proces koji bi se vidio iz ovog proračuna, to je doslovno business as usual uz malo predizbornog toucha”.

Zdravstvo je dobitnik proračuna za iduću godinu, smatra SDP-ovka Andreja Marić, ali…”Osnovno i suštinsko pitanje je je li to opet prelijevanje iz šupljeg u prazno, odnosno punjenje rupa koje stalno vidimo u zdravstvenom sustavu. Od 1.1. iduće godine država preuzima opće i županijske bolnice, a mi i dalje ne vidimo recept, način, viziju i model kako ćemo riješiti ove galopirajuće dugove u zdravstvu”.Na kritike oporbe odgovorio je ministar financija Marko Primorac:”Ovaj pridjev ‘predizborni’ stoji samo zbog toga što se on donosi u predizborno vrijeme. On je takav da se rashodi povećavaju, povećava se i deficit međutim to povećanje rashoda i taj deficit nije nastao slučajno kao rezultat ne znam kakvih političkih ambicija pojedinih resora, nego isključivo zbog realnosti u kojoj se nalazimo i potrebe da nastavimo s odgovornom, ali protucikličnom fiskalnom politikom”.

Proračun je jučer nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a komentirao premijer Andrej Plenković te odgovorio na kritike oporbe:”Proračun je socijalno osjetljiv, održiv, ambiciozan i sadrži sredstva za pakete mjera i potpore koje imamo. To se reflektira na većim plaćama i mirovinama i to je ono što je bitno. To je ono što bi ovim u oporbi trebalo malo rastumačiti, ali to ćemo ministar Primorac i ja sutra.”

  • Maximus
Podijeli