U Hrvatskoj od danas možete izvaditi covid potvrdu: Evo kako do nje,...

U Hrvatskoj od danas možete izvaditi covid potvrdu: Evo kako do nje, korak po korak

Podijeli

U Hrvatskoj od danas možete izvaditi EU digitalnu covid potvrdu, odnosno tzv. covid putovnicu. Vlada je u ponedjeljak uspostavila nacionalni sustav izdavanja potvrde koji je od utorka počeo funkcionirati, javlja Jutarnji list.

– Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde spreman je za početak rada od 1. lipnja i provedena je procedura integracije s europskim pristupnikom čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost, javili su jučer iz Banskih dvora u priopćenju. 

Kako izvaditi potvrdu?

Pokrenuta je i internetska stranica na kojoj građani mogu dobiti sve potrebne informacije. No, postupak izdavanja covid potvrde zapravo je vrlo jednostavan; možete ju zatražiti preko sustava e-Građani ili u podružnicama HZZO-a. Neovisno o verziji, potvrda će sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde, doznaje Jutarnji.

image

Kako se pristupa sustavu izdavanja potvrda?

Sustavu za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda možete pristupiti preko internet stranica www.eudigitalnacovidpotvrda.hr putem poveznice ZATRAŽI POTVRDU na vrhu Internet stranice. Također, sustavu možete pristupiti direktno putem stranica e-Građani odabirom područja ZDRAVLJE iz kataloga usluga. U ovom području odaberite e-Uslugu EU digitalna COVID potvrda te pratite korake prijave.

Koje dokumente trebate kako bi preuzeli potvrdu s portala e-Građani?

Osim vjerodajnice razine 2 – značajne razine sigurnosti ili vjerodajnice razine 3 – visoke razine sigurnosti za pristupanje portalu e-Građani nije potrebno osigurati dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju „Zatraži potvrdu“.

Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu. 

Kako se podnosi zahtjev putem e-Građana?

U slučaju da potvrdu odlučite izvaditi preko sustava eGrađani, za početak morate podnijeti zahtjev tako što ćete unijeti svoj OIB i e-mail adresu na koju će biti dostavljena COVID potvrda u PDF formatu.

image

Nakon toga kreirat će vam se zahtjev, a u sustavu e-Građani možete provjeriti koji je njegov status, odnosno je li još uvijek u obradi ili za izvršen. 

U slučaju da zadovoljavate kriterije za izdavanje potvrde, ona će vam ubrzo stići na e-mail adresu. Budući da nismo ispunjavali kriterije, došla nam je obavijest kako je obrada zahtjeva završena te da “nema osnove za izdavanje EU digitalne COVID potvrde”.

image
image
image

Može li se potvrda koristiti preko mobitela?

Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda i drugih važnih podataka. EU digitalna COVID potvrda sadrži QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis.

Kako će vam potvrda pomoću u slobodnom kretanju?

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza RH i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama koje bi u dogledno vrijeme mogao donijeti Nacionalni stožer. 

Iz Vlade napominju da će se potvrda koristiti u skladu s propisima o zaštiti podataka i isključivo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi.

Tko može dobiti potvrdu?

Cijepljenje

Osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Testiranje

Osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa. Negativan nalaz ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa. Potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka.

Preboljenje

Osoba koja je preboljela bolest COVID-19 može dobiti potvrdu 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa

Sve odgovore na najčešća pitanja možete pronaći na stranici eudigitalnacovidpotvrda.hr.

Podijeli