HZZO: Hrvatski građani od sutra mogu EU digitalnu COVID potvrdu preuzeti u...

HZZO: Hrvatski građani od sutra mogu EU digitalnu COVID potvrdu preuzeti u ljekarnama

Podijeli

Hrvatski građani će od sutra moći preuzeti EU digitalnu COVID potvrdu u ljekarnama, priopćili su iz HZZO-a čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Uključivanje ljekarnika i ljekarni u proces imunizacije stanovništva značajno doprinosi dostupnosti cijepljenja, naročito u ruralnim i depriviranim sredinama što u konačnici pridonosi većoj procijepljenosti stanovništva. Prvi korak u proces uključivanja je integracija ljekarni u mrežu ustanova koje će izdavati EU digitalne COVID potvrde.

EU digitalna COVID potvrda predstavlja administrativni dokument i dodatno sredstvo za slobodno kretanje unutar država članica Europske unije (nije putna isprava). EU digitalna COVID potvrda se može izdati nakon što je zadovoljen jedan od sljedećih uvjeta: cijepljenje prvom ili s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje je uredno evidentirano u središnjoj evidenciji cijepljenja u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu Republike Hrvatske (tzv. CEZIH sustavu); negativni PCR ili brzi antigenski test na bolest COVID-19; preboljenje bolesti COVID-19 koje je utvrđeno na temelju pozitivnog testa evidentiranog u središnjoj nacionalnoj evidenciji COVID-19 testiranja.

Od sutra 29.7.2021. hrvatski građani će moći u svojoj najbližoj ljekarni preuzeti EU digitalnu COVID potvrdu (EU DCC). Potvrda će se moći preuzeti u tiskanom obliku ili poslana na adresu elektroničke pošte korisnika. Dostatno je predočiti iskaznicu zdravstveno osigurane osobe ili osobnu iskaznicu na osnovu koje će ljekarnik ili farmaceutski tehničar upisom osobnog identifikacijskog broja građana (OIB) u web aplikaciju preuzeti COVID potvrdu. Izdavanje EU digitalnih COVID potvrda u ljekarnama omogućeno je na putem web aplikacije dostupne kroz web preglednik na poveznici https://dgc.portal.zdravlje.hr.”

Podijeli