Iz Ministarstva poljoprivrede stižu savjeti kako smanjiti bacanje hrane tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Svakodnevno se bacaju velike količine hrane koja je sigurna i zdravstveno ispravna, a te količine još su i veće u blagdansko vrijeme, kada se dodatno pripremaju i konzumiraju velike količine hrane i pića. Sprječavanjem i smanjenjem otpada od hrane, ostvarujemo neposredne pozitivne učinke na zdravlje, okoliš i financije koji su vidljivi kroz očuvanje energije i prirodnih resursa potrebnih za proizvodnju hrane, uključujući smanjenje emisija stakleničkih plinova na odlagalištima otpada, uštedu novca kroz promišljeno planiranje, kupovanje i čuvanje hrane, ali i podršku zajednici doniranjem viškova hrane koja je zdravstveno ispravna. Planirajte kupovinu namirnica, kupujte racionalno i bez stvaranja zaliha koje nisu potrebne. Organizirajte hladnjak i smočnicu prije blagdana. Ostatke od obroka pohranite u hladnjak ili zamrznite. Budite inovativni i praktični, potražite “recepte za viškove hrane od blagdana” za nove ideje. Razlikujte označavanje roka trajanja hrane. „Najbolje upotrijebiti do“ datum je tzv. „datum kvalitete“ koji pokazuje datum do kojeg hrana zadržava svoja kvalitativna svojstva, ako je ispravno skladištena. Mnogi prehrambeni proizvodi kojima je rok trajanja označen „najbolje upotrijebiti do” datumom su i nakon isteka toga roka još neko vrijeme sigurni za konzumaciju, ali postoji mogućnost nešto umanjene kvalitete, npr. promjena arome, tvrdoće, teksture. „Upotrijebiti do“ datum je tzv. „datum sigurnosti“ i nalazi se na hrani koja je s mikrobiološkog aspekta brzo kvarljiva. Nakon isteka „upotrijebiti do” datuma hrana postaje nesigurna i može predstavljati neposrednu opasnost za zdravlje ljudi te nije za konzumaciju. I na kraju, hranu uvijek možete donirati ili podijeliti.













