Popis 2021.: Jedna osoba popisuje jedno kućanstvo, popisivači ne moraju imati COVID...

Popis 2021.: Jedna osoba popisuje jedno kućanstvo, popisivači ne moraju imati COVID potvrde

Podijeli

Sve je spremno za popis stanovništva, kućanstava i stanova. Državni zavod za statistiku i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je prvi digitalni Popis stanovništva u RH. Prva faza uključuje samostalno ispunjavanje obrasca koji će u sustavu e-Građani za cijelo kućanstvo obaviti jedan član.Od 13. do 26. rujna traje prva faza popisa stanovništva. On će obuhvatiti sve one koji će to učiniti sami, ali i njihove ukućane, jer jedna osoba prijavljuje sve članove kućanstva. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, rekao je i što građani moraju imati.

“Svi građani koji se samo popisuju u popisu stanovništva koriste jednu od vjerodajnica koje su dostupne putem sustava e-Građani. Znači trenutno ih je dostupno 25.”

Građani svoje vjerodajnice mogu zatražiti u FINA-i, a ukoliko koriste mobilno bankarstvo isto im mogu omogućiti i komercijalne banke. Ispunjavanje upitnika traje oko 20 minuta, a sustav je jednostavan i pregledan tako da ne bi trebao zbuniti ljude, rekla je ravnateljica Državnog zavoda za Statistiku Lidija Brković. A može li jedna osoba popisati dva kućanstva, svoje i primjerice ono bake i djeda koji žive u odvojenom kućanstvu? Odgovor je dao Damir Plesac, glavni koordinator popisa:

“Ako baka i djed imaju svoju vjerodajnicu, ako govorimo samo o popisivanju, a ta osoba koja želi popisati baku i djeda i svoje kućanstvo, znači ima za sebe svoju vjerodajnicu, ona može popisati sebe i može, ukoliko baka i djed imaju svoju vjerodajnicu, može pomoći popisati i baku i djeda. To je jako bitno naglasiti da se ne može sa svojom vjerodajnicom popisati recimo dva ili tri kućanstva nego samo svoje kućanstvo.”

Po ispunjavanju obrasca građani koji su se popisali online dobit će QR kod koji će predati popisivaču kad započne druga faza popisivanja od 27. rujna do 17. listopada. Tad će na terene izaći 7911 popisivača, a hoće li na ulazu u stan ili kuću predočiti COVID potvrdu, Plesac odgovara:

“On neće trebati predočiti potvrdu, međutim, mi jesmo preporučili da se popisivači maksimalno pridržavaju mjera. Jasno je da mi kao DZS ne možemo natjerati popisivače da se cijepe, međutim, prema našim podacima vrlo velik broj popisivača ima COVID potvrdu.”

A kada ćemo znati koja je stvarna brojka stanovnika u Hrvatskoj, Brković kaže:

“Što se tiče prvih rezultata popisa, oni će biti objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja na terenu, a konačni rezultati popisa objavit će se prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka DZS.”

Podijeli