Pandemija je gotova, poručio znanstvenik Lauc

Pandemija je gotova, poručio znanstvenik Lauc

Podijeli

Znanstvenik Gordan Lauc na svom Facebook profilu napisao je status u kojem kaže da je pandemija gotova .
‘‘Cjepiva učinkovito štite protiv svih poznatih varijanti SARS-CoV-2 virusa. Prebolijevanje štiti i bolje od cijepljenja (čak i kad je bilo asimptomatsko). Bezrazložno plašiti ljude s novim sojevima je jako ružno (i nisu sojevi, već virusne varijante – to je niža kategorija od soja). I to ne tvrdim ja, već Eric Topol, direktor Scripps Instituta. Pandemija je gotova, kako u Americi i UK, tako i kod nas (i najvećem dijelu Europe, tj. tamo gdje je zbroj oporavljenih i cijepljenih preko cca 70%). Pripadnici rizičnih skupina koji još uvijek nisu cijepljeni i dalje trebaju biti oprezni i paziti da se ne zaraze, no restrikcije koje su sada na snazi treba brzo ukinuti‘‘, napisao je Lauc na svom Facebook profilu.
Jučer su u zemlji zabilježena 944 nova slučaja zaraze koronavirusom. Aktivno je 13 152 slučaja među kojima je 2223 osobe na bolničkom liječenju, a 240 pacijenata je na respiratoru. Učinkovitost mjera iz Vukovara je jučer komentirao čelnik Stožera Davor Božinović.

“Činjenica je da nam brojke padaju, padaju i danas. Imamo razloga za optimizam, ali samo ukoliko poštujemo sve mjere koje služe zaštiti ljudi.”

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj smo dosad imali jedan smrtni slučaj na svakih 47 potvrđenih slučajeva koronavirusa. S druge strane, jedna prijava sumnje na teže nuspojave primljene su na svakih 80.000 doza cjepiva, piše Koronavirus.hr. U zemlji je do sada cijepljeno nešto više od 707 tisuća građana. Zaprimljeno je ukupno 17 prijava za sumnju na najteže nuspojave koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, šest slučajeva je odbačeno, a 11 ih se još istražuje.

Podijeli