Oporba o izmjenama izbornih jedinicama: HDZ krade izbore, njima ovaj sustav odgovara

Oporba o izmjenama izbornih jedinicama: HDZ krade izbore, njima ovaj sustav odgovara

Podijeli
Foto: Rada Varošanec

Predstavljenim izmjenama Zakona o izbornim jedinicama oporba nije oduševljena. Mahom prozivaju vladajuće za pogodovanje samima sebi prilikom formiranja nove karte izbornih jedinica Hrvatske. Sandra Benčić iz Možemo! i Mostovac Božo Petrov.

“Cijeli prijedlog dokazuje ono što smo govorili čitavo vrijeme, a to je da je čitav proces, ali i ishod potpuno arbitraran i dokazuje da HDZ ponovo krade izbore i namješta izborne jedinice na način da sebi poveća izglede za uspjeh.”

“Tresla se brda, rodio se miš. MOST vam je i prije pet mjeseci govorio da će se upravo ovo dogoditi. Da će se i dalje birati 14 saborskih zastupnika po izbornoj jedinici, da će ostati 10 izbornih jedinica, da se apsolutno ništa posebno neće mijenjati. Pa sve smo vam to rekli i prije pet mjeseci. Zašto? Zato što njima ovaj sustav odgovara.” 

Teritorijalno najveća je sedma izborna jedinica koja seže od Kutine do sjevernog dijela Zadarske županije. Na takav “spoj” osvrnula se Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a prozvavši premijera.

“On čini sve da izlaznost na izbore bude što manja. Čini sve da građani kažu ‘Uopće više ne znam u kojoj sam izbornoj jedinici, to mi se ne da!’. On zadovoljava koliko toliko formu, ali hajdemo vidjeti sadržaj. Umjesto da idemo korak naprijed, umjesto da imamo izbore koji su u skladu s Ustavom, izbore na koje građani kažu ‘da, idem, znam koga i zašto biram’. Kako itko može objasniti da zajednički interes imaju građani Vira i građani Novske?”

Promjene Zakona o izbornim jedinicama je zatražio Ustavni sud nakon što je utvrdio da su prevelika odstupanja u broju birača. SDP-ov čelnik Peđa Grbin.

“Pa, brate mili, ovo manje poštuje ono što je Ustavni sud odlučio, nego sustav kojeg smo imali do sada. Ti, iako ti Ustavni zakon o Ustavnom sudu daje alate da nešto napraviš, unaprijed kažeš ‘Neću to napraviti’. Meni djeluje kao da je Šeparović dopustio da se donese onakva odluka kako bi pokazao da nešto radi u konačnici ne planirajući napraviti ništa.”

U obranu predstavljenih izmjena stao je Hrvoje Zekanović.

“Meni je nejasno kako hrvatska oporba, bez obzira na objektivne rezultate koje radi ova Vlada, ne može u jednom trenutku reći nešto je dobro, nešto valja. Ja osobno, a to ćete čuti i od svih članova vladajuće većine, nećemo stvari idealizirati i reći da su stvari jednostavne, lake i idealne, međutim progres je je objektivan i vidljiv. Vlada u datim okolnostima radi sve što je moguće.”

  • Maximus
Podijeli