Vladajući o izmjenama zakona: Izborne jedinice mijenjaju se za samo 22% birača

Vladajući o izmjenama zakona: Izborne jedinice mijenjaju se za samo 22% birača

Podijeli
Foto: Rada Varošanec

Za gotovo 80% birača u Hrvatskoj novim se izmjenama Zakona o izbornim jedinicama ništa neće promijeniti. Zaključak je to premijera prilikom predstavljanja izmjena zakona. Prekrojenu izbornu kartu vladajući su obznanili javnosti i pokazali kako bi na sljedećim izborima trebale izgledati nove, modificirane izborne jedinice.Govoreći o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama premijer Andrej Plenković kaže: “riječ je o sitnim modifikacijama izborne karte Hrvatske”. Dok ih opozicija proziva da su izmjene prilagodili samima sebi, premijer kaže kako novi zakon ima četiri glavne poruke.

“Osigurati jednaku težinu glasa. Izborne jedinice trebaju što više pratiti administrativne granice, granice županija, gradova i općina jer to s obzirom na našu demografsku strukturu nije nimalo jednostavno.”

Treća poruka je da odstupanja broja birača ne bi smjela biti veća ili manja od 5%, a četvrta je da, prema odluci Ustavnog suda, novi Zakon mora biti gotov do 1. listopada. Najviše je pažnje usmjereno upravo na treću točku, odnosno izmjenu teritorijalnih granica izbornih jedinica kako bi se, kažu vladajući, odstupanja broja birača smanjila. U svakoj jedinici prosjek birača morao bi biti nešto veći od 364 000. Dodaju da u postojećem sustavu razlike dosežu i do 14% u nekim jedinicama, dok bi, prema novom prijedlogu, išle tek do nešto više od 2%.

“Čak 78% birača, četiri petine naših birača nakon ove modifikacije ostati u izbornim jedinicama u kojima su trenutno. Za samo 22% birača mijenja se izborna jedinica.”Premijer ističe kako prema novom prijedlogu nema rezanja općina i gradova, osim Zagreba, koji bi, umjesto na četiri dosadašnje izborne jedinice, bio podijeljen na tri. “

Zagreb je sada podijeljen na prvu, drugu i šestu jedinicu i otklanja se primjedba da građani određenog dijela Zagreba glasaju s biračima u Primorju”, rekao je Plenković. Izborne jedinice je detaljno predstavio ministar pravosuđa Ivan Malenica. “Omogućujemo da na javnom savjetovanju koje će biti otvoreno svatko da svoje primjedbe i prijedloge”, dodao je.

“Vjerujem da će biti raznih pitanja zašto je jedna jedinica lokalne samouprave trebala biti u toj, a ne drugoj jedinici. Mi smo napravili ovaj prijedlog koji je dugoročno održiv, s odstupanjima koja su minimalna.”

A pitanje koje je oporba je postavila je “selidba” Novog Vinodolskog iz sedme u osmu izbornu jedinicu, što smatraju pogodovanjem ministru Olegu Butkoviću. Na prozivke oporbe on je odgovorio:

”Zakrpa, kako je rekao Bauk. Ma nije ne osjećam se kao zakrpa nego ljudi u Novom Vinodolskom moraju znati da nas u SDP-u zovu zakrpom pa onda kad budu glasovali moraju voditi računa o tome da glasaju za one koji im daju prosperitet, a ne one koji ih zovu zakrpom. Novi Vinodolski je bio do sada u sedmoj izbornoj jedinici pa smo glasali sa Zagrebom, što sada više neće biti slučaj. Tako da mislim da je dobro budući da je taj čitav obalni pojas kad govorimo o Primorsko-goranskoj županiji od Rijeke do Senja, izuzev Novog Vinodolskog bio u osmoj izbornoj jedinici, a jedino je Novi Vinodolski bio u sedmoj”.

Nacrt novog zakona trebao bi danas biti objavljen na javnom savjetovanju, zatim je cilj da na prvo čitanje u Sabor bude upućen prije ljetne stanke, a da na snagu stupi prije 1. listopada.

  • Maximus
Podijeli