Od subote 27. studenoga kreće još jedan čarobni Advent u gradu Zrinskih

Od subote 27. studenoga kreće još jedan čarobni Advent u gradu Zrinskih

Podijeli
Foto: Iva Muminović

Ukusno kuhano međimursko vino, slasni zalogaji, blagdanska kulisa žaruljica na svakom koraku i niz nezaboravnih lokacija na ulicama grada za fotografiranje te stvaranje uspomena, i ove nas godine očekuju u gradu Čakovcu. Najavljen je ovogodišnji Advent u gradu Zrinskih koji kreće 27. studenog, a potrajat će sve do 27. prosinca. Na konferenciji za medije i službeno je predstavljen program pripremljen unatoč izazovnim vremenima koje je za organizatore donijela pandemija. Pomoćnik direktora Turističke zajednice grada Čakovca Marijo Krčmar pritom je najavio kako će Advent krenuti Adventskim sajmom, koji će se odvijati svake subote i nedjelje Adventa od jutarnjih sati. „Prva subota nastavit će se glazbenim poslasticama, manifestacijama za djecu i mlade, mimohodom Gradskog puhačkog orkestra Čakovec i Čakovečkih mažoretkinja, Sportskim Adventom te paljenjem prve adventske svijeće“, dodao je Krčmar. Ove godine pripremljen je bogat program, nastupit će brojni glazbeni izvođači, a najmlađe očekuje prigodan program u suradnji s udrugama, vrtićima i školama. Na lokaciji konferencije, Franjevačkom trgu, sve zainteresirane očekuje maštaonica Djeda Božićnjaka. Program će obogatiti kulturno umjetnička društva te ugostitelji u centru grada, dok je u pripremi i sajam tradicionalnih međimurskih kolača koji će se održati 4. prosinca u Ulici Kralja Tomislava. „Cilj manifestacije Adventa je uživati u čaroliji Božića, u društvu svoje obitelji i najmilijih, prilika je to da se svi opustimo i razveselimo, pa su i programi, ali i pripremljene dekoracije ove godine tome prilagođeni. I svjetovni i vjerski sadržaji imaju ogroman značaj ususret najvećeg kršćanskog blagdana, odlučili smo uključiti što veći broj Čakovčanaca, naše kudove, djecu, glazbenike, ugostitelje, udruge žena, sportaše i nadamo se da će naši sugrađani to prepoznati i uživati u Adventu“, na konferenciji je naglasila gradonačelnica Grada Čakovca, ujedno predsjednica Turističke zajednice grada Čakovca Ljerka Cividini.

Paljenje prve adventske svijeće na Franjevačkom trgu u subotu 27.11. u 18:10 sati

„Došašće započinje subotom uoči prve nedjelje paljenjem prve adventske svijeće. Svaki dan tijekom Došašća, osim nedjelje, održat će se Svete mise zornice u 6 sati ujutro i poslijepodne od 18:30 sati, dok nedjeljama u uobičajenom terminu. Polnoćke kreću u 20 sati za malene, u 22 sata u Mihovljanu i Novom Selu Rok, dok polnoćka tradicionalno u crkvi sv. Nikole biskupa u ponoć“, rekao je o vjerskom dijelu obilježavanja gvardijanFranjevačkog samostana u Čakovcu fra Josip Grubišić. Na Franjevačkom trgu ispred crkve sv. Nikole biskupa paljenje svijeće na adventskom vijencu uz molitvu i nagovor planirano je u subotu, 27. studenoga u 18:10 sati, dok obred blagoslova adventskog vijenca i paljenje prve svijeće u crkvi sv. Antuna Padovanskog od 17:45 sati.

Sportski Advent u Čakovcu svake subote do 18.12.

Po prvi puta se u program uključila i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca te nas očekuje i poseban segment – Sportski Advent u Čakovcu.  „U svako doba, no posebice u doba pandemije trebamo staviti naglasak na fizičku i socijalnu aktivnost koju sport i rekreacija povlače. Svjesni smo činjenice da smo u neslavnom vrhu EU po pitanju pretilosti i bolesti koje ono donosi, stoga je ovaj Sportski Advent jedan mali doprinos čakovečkih sportaša promociji zdravog života, ali i svega onoga što čine turistička zajednica i grad Zrinskih“, rekao je tajnik Zajednice Tomica Jakopec i objasnio kako će se sportske aktivnosti održavati svake subote od 10 sati te da će aktivnosti varirati, od orijentacijskog kretanja, dječje biciklijade, nordijsko hodanje, a program završava Adventskom utrkom Grada Čakovca u subotu 18. prosinca.

Sanjkalište za djecu i ove godine, na više lokacija!

„Velik dio sadržaja prilagođen je djeci, što je izuzetno važno, da im omogućimo ugodne zimske praznike. Ujedno pritom za njih, ali i sve željne zimskog, snježnog ugođaja pripremamo i sanjkališta diljem Čakovca. Od ove godine proširit ćemo lokacije. Čim to vremenski uvjeti dozvole, snijegom prekrivamo jezero podno zidina Starog grada, a s početkom zimskih školskih praznike i sanjkalište na jugu te po nekim drugim dijelovima grada, o čemu još razgovaramo s mjesnim odborima“, pritom je naglasila čakovečka gradonačelnica.

Svjesni epidemiološke situacije u kojoj se Čakovec, Međimurje i Hrvatska nalaze, organizatori su prilagodili program manifestacije tako da se najveći dio održava na otvorenom, a prema važećim epidemiološkim mjerama maske su obavezne prilikom većih okupljanja građana. S druge strane, intencija je sugrađanima priuštiti malo blagdanskog ugođaja, kako bi im uz adventsko slavlje upotpunili kraj godine i predbožićno vrijeme.

Podijeli