Europom se širi novi soj koronavirusa, a isporuka cjepiva zapinje

Europom se širi novi soj koronavirusa, a isporuka cjepiva zapinje

Podijeli

Cijela Europa vjerojatno neće dobiti doze cjepiva po ranije dogovorenim tranšama isporuke. Primjerice Francuska od Pfizera još nije dobila doze koje su bile najavljene za početak ovog tjedna. Glavni organizator cijepljenja u Parizu Christian Allard:

”Samo ovaj tjedan, samo na ovom mjestu za cijepljenje, morali smo otkazati termine za najmanje 200 osoba. Nemamo nikakvo objašnjenje dobavljača zašto isporuka kasni”.

U isto vrijeme povećava se broj zemalja u kojima je detektiran novi soj. Portugal je identificirao prvi slučaj južnoafričke varijante koronavirusa, dok se zemlja bori s najgorim rastom broja zaraženih od početka pandemije. U međuvremenu, britanski premijer Boris Johnson upozorio je da bi nova varijanta koronavirusa koja se pojavila u Velikoj Britaniji mogla biti smrtonosnija od one izvorne i pozvao građane da ostanu kod kuće.

”Osim što se brže širi, čini se da sada postoje i neki dokazi da bi novi soj, koji je prvi puta identificiran u Londonu i na jugoistoku, mogao biti povezan s višim stupnjem smrtnosti. Više od 40.000 ljudi zaraženo je u posljednja 24 sata, u bolnici je više od 38.000 ljudi, to je 78% više nego što je bilo na vrhuncu prvog vala.”

Iako brojke padaju, belgijska se vlada odlučila na rigorozni potez zbog straha od masovnih putovanja tijekom zimskih godišnjih odmora. Belgijski premijer Alexander de Croo:

”Do 1. ožujka zabranjuju se sva turistička putovanju u zemlji i izvan nje. Moramo još samo ovo izdržati i pobijedit ćemo virus”.

A zemlja iz koje je krenula pandemija, Kina izvijestila je više od 200 novozaraženih koronavirusom, zbog čega je ponovno pred izazovom u borbi protiv novog vala, godinu dana nakon što počela karantena u prvom zahvaćenom gradu Wuhanu.Američki predsjednik Joe Biden predstavio je plan ekonomske pomoći vrijedan dvije tisuće milijardi dolara namijenjen suočavanju s posljedicama pandemije. U svom govoru je poručio kako se gospodarska kriza u SAD-u produbljuje i da vlada mora poduzeti konkretne korake kako bi pomogla Amerikancima sa smanjenim prihodima.

“Velik dio Amerike je pogođen. Virus se širi. Obiteljima nedostaje hrane. Ljudima prijete deložacije i ostaju bez posla. Trebamo djelovati. Bez obzira na to kako gledate na to, moramo djelovati. Budemo li djelovali sada, naše će gospodarstvo biti snažnije i na kraći i na dulji rok. Ako djelujemo sada, bit ćemo bolje pripremljeni za sve izazove koji nas očekuju.”

Podijeli