Čeka se sastanak o sudbini epidemioloških mjera: Kad ćemo moći slaviti kao...

Čeka se sastanak o sudbini epidemioloških mjera: Kad ćemo moći slaviti kao osoblje na zabavi u COVID bolnici?

Podijeli

Na dan kada brojimo 599 novozaraženih koronavirusom i 29 novih žrtava, glavna tema je proslava u COVID bolnici u Dubravi na kojoj su se, uz svirače, medicinske sestre i ostalo osoblje zabavljali bez pridržavanja epidemioloških mjera. Sporna zabava stavila je u sjenu čak i vijest o kašnjenu noviih isporuka cjepiva.
Nižu se reakcije na snimku zabave medicinskog osoblja u COVID bolnici Dubrava. Ministar zdravstava Vili Beroš poručio je da ovakvo ponašanje, u vrijeme epidemije, neprimjereno. ‘‘Bolnica nije mjesto za ovakve događaje, a zdravstveni djelatnici moraju biti uzor u pridržavanju epidemioloških mjera‘‘, poručio je ministar. Proslavu je osudila i Hrvatska komora medicinskih sestara, a isto je učinio i v.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić za HRT, i iznio detalje o spornoj zabavi.

​‘‘Radi se proslavi jedne medicinske sestre koja je otišla raditi u Njemačku. Događaj se zbio početkom mjeseca kada je ona slavila svoj oproštaj s kolegicama. Dogodilo se to u prostoru koji je izvan COVID odjela i bolesnici nisu bili ugroženi. Vidjeli smo da su oni bez maski, kako ne bi smjeli biti. Sve skupa sam iznenađen tim događajem, međutim, za donijeti neke odluke i mjere trebamo imati argumente i trebate mi dati neko vrijeme.‘‘

S nestrpljenjem se očekuje nedjeljni sastanak na kojem će premijer Andrej Plenković i ministri razgovarati s članovima Stožera i epidemiolozima, a na kojem će se odlučiti u kojem će se smjeru ići s epidemiološkim mjerama.Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja nadaju se da će nakon tog sastanka dobiti odgovor na dopis koji su poslali Vladi i Nacionalnom stožeru, a u kojem predlažu mjere koje će spasiti poduzetnike od propasti. Traži se, između ostalog, da se izmjeni uvjet da se svi troškovi prvo moraju podmiriti, pa tek onda tražiti refundacija. Do sada je cijeli sektor izgubio preko 11 tisuća zaposlenika, pa se traži i produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta. Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak za Media servis istaknula je još jedan od zahtjeva.

​‘‘Tražimo tri posto prometa iz 2019. godine kao pomoć za premostiti ovaj period dok se situacija ne unormali, dok ne počnemo raditi. To nije neki veliki iznos, ali je sigurno financijska injekcija koja bi održala kolege na životu.‘‘

​Zahtjeve je uputio i Stožer Istarske županije koji se tiču popuštanja epidemioloških mjera. Ističući povoljnu epidemiološku situaciju u županiji, načelnik istarskog stožera Dino Kozlevac za Media servis je otkrio je da od Nacionalnog stožera traže otvaranje teretana i sportskih centara, ali i da se županijskom stožeru vrati mogućnost predlaganja popuštanja mjera. Kozlevac ističe kako nije u svakoj županiji ista situacija i kako lokalni epidemiolozi najbolje mogu procijeniti stanje svog područja.

‘‘Zadnjom odlukom je onemogućeno županijskim stožerima da predlažu olakšavanje mjera, nego jedino zaoštravanje mjera. Mi smatramo da kao što smo se u osmom mjesecu izborili da nas Europa i sve susjedne zemlje procienjuju na temelju županijskog stanja, a to je omogućilo i da se produži ljetna turistička sezona i turizam, smatramo da je došlo vrijeme da se tome vratimo.‘‘

U Hrvatskoj je dosad cijepljeno nešto više od 55 tisuća ljudi, a njih gotovo 10 tisuća uspjelo je dobiti i drugu dozu. Postupak cijepljenja ide u fazu usporavanja, jer su obje tvrtke od kojih nabavljamo cjepivo, i Pfizer i Moderna, najavile da će isporučiti manje doza od dogovorenog. Umjesto 91.550 doza, koliko je trebalo stići do kraja veljače, dobit ćemo ih 78 tisuća. Prema tome nastavak cijepljenja će se odvijati na način da će se odgoditi nova cijepljenja, a dostupe doze upotrijebiti za docijepljavanje.

​AstraZeneca, čije bi cjepivo trebalo biti odobreno do kraja mjeseca i kojeg je Hrvatska najviše naručila, također je obavijestila Europsku uniju da će smanjiti isporuke i to čak za 60 posto. Kao razlog navode probleme u proizvodnji.

Podijeli