Božinović: Sigurno je da 1. ožujka nećemo otvoriti sve

Božinović: Sigurno je da 1. ožujka nećemo otvoriti sve

Podijeli

Pozitivan epidemiološki trend u našoj zemlji se nastavlja. Zabilježena su 72 nova slučaja zaraze koronavirusom. Među njima su 792 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata. S dijagnozom Covida preminulo je još 20 osoba.

Ponovno bilježimo više novooporavljenih nego novozaraženih- 312 u posljednja 24 sata. Znače li povoljne brojke dodatno ublažavanje mjera 1.ožujka? Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

“Cilj nam je da se što više toga normalizira u našim životima, da se što više ekonomskih aktivnosti pokrene i sigurno da ni 1. ožujka nećemo otvoriti sve, ali ako ovakvi trendovi se nastave razvijati, da ono što jesmo najavljivali, a to je mogućnost određenih popuštanja, to postoji. “, rekao je Božinović. A koliko cjepiva će biti dostupno u narednim tjednim na nacionalnoj razini, epiodemiolog Krunoslav Capak odgovara:

“Mi bi u ovom tjednu trebali primiti 23 400 doza Pfizera, 16,800 Moderne i 59658 AstraZenece. Moderna je najavila da će 25.2. isporučiti 16.800 doza cjepiva. Što se tiče ostalih, imamo njihove najave i za ožujak osim od Moderne. Samo su najavili da će tijekom trećeg mjeseca isporučiti 55.000 doza” rekao je Capak.

Upitan je i hoće li građani cijepljeni AstraZenecom morati nositi masku, s obzirom na informacije proizvođača da cjepivo štiti od transmisije.

“Mi u ovom trenutku ne bi rekli nikome da ne nosi masku, učinkovitost cjepiva niti jednoga nije 100 posto, pa tako ni ovog. Kad se radi o velikom broju cijepljenih ljudi, onda je ta brojka prilično velika od onih koji su cijepljeni, a osjetljivi su na virus.”

Vezano uz cijepljenje preko reda, ministar zdravstva Vili Beroš je naglasio da nije bilo cijepljeno previše mladih osoba bez komorbiditeta.

“Ako je i bilo cijepljenja preko reda, to su bili stariji s visokim komorbiditetima, a to ne spada u stručni propust već moralni ili etički. Povjerenstvo će pogledati svu pristiglu dokumentaciju te utvrditi je li negdje bilo propusta i utvrdit će se razina odgovornosti ukoliko se to ustanovi.”

Capak je komentirao mogućnost testiranja u zračnim lukama te hoće li to biti besplatno za turiste.

“Mi ćemo to pokušati organizirati, dotad ima dovoljno vremena da se to proba organizirati. Hoće to biti baš na aerodromu ili će postojati mogućnost da se ljudi testiraju drugdje to ćemo još vidjeti. Ono što moram napomenuti je da zasad ne postoji nijedna zemlja Europske unije koja priznaje brze antigenske testove za prelazak granice”, rekao je Capak.

Podijeli