Bliži se druga godišnjica smrti Olivera Dragojevića

Bliži se druga godišnjica smrti Olivera Dragojevića

Podijeli

Bliži se druga godišnjica smrti velikog glazbenog umjetnika Olivera Dragojevića. Splitski velikan ostavio je neizbrisiv trag na hrvatskoj, ali i svjetskoj glazbenoj sceni, te u našim srcima. Prepoznatljiv glas ostat će u sjećanju svim generacijama kroz dobro poznate stihove svojih najpoznatijih pjesama.

U čast nezaboravnom Oliveru na njegovu drugu obljetnicu smrti u Vela Luci će se održati manifestacija pod nazivom ‘Trag u beskraju’. Ovogodišnji program trajat će ukupno tri dana. Producent koncerta i gitarist Ante Gelo u razgovoru za Media servis otkriva detalje koncerta na kojem će nastupiti neki od Oliverovih prijatelja i poznatih hrvatskih glazbenika.

”29.7. je ”Trag u beskraju” gdje će nastupiti Nina Badrić, Petar Grašo, Petar Dragojević, Dupini, cijela ekipa koja je svirala u Olimpiyji. Prisjetit ćemo se nekih lijepih dana što smo prošli s Oliverom.”
Drugoga dana, u četvrtak, predviđen je koncert naziva ”Evo mene među moje” kada će mladi izvođači ujediniti snage i zapjevati neke od Oliverovih najpozntijih stihova. Posljednjeg dana organizira se večer jazza koje ima posebno emotivno značenje jer će pjesme izvoditi Ines Tričković koju za Olivera vežu i obiteljske veze.

”31.7. je koncert Ines Tričković, inače Oliverova nećakinja koja je živjela vani i nastupala po Americi i Kini. Ona sa sjajnim ansamblom (Hrvoje Galler, Zvonimir Šestak, Borko Rupena) nastupa 31.7. i to će biti jazz koncert. Znam da je to Oliveru bilo bitno.”
Gelo se za Media servis prisjetio i nekih uspomena koje ga najviše vežu za Olivera.

”Mi smo puno putovali i on je uvijek bio super lik. Uvijek je bio prema nama glazbenicima fer. Ne treba me puno nagovarati da ga se prisjetim, ja ga se prisjećam kroz cijelu godinu.”Osim koncerta, u srijedu će se na Prvom programu HRT-a emitirati dokumentarni film ”A Porina dobiva… Oliver Dragojević”.
Bit će to prvi premijerni prikaz autoriziranog dokumentarca o Oliverovom životu i karijeri.

”,,Čuo sam ga, majke mi moje!” “Njegovo mjesto je bilo muzika, familija, more.” “Nema njega i imam neki osjećaj da nema nikoga i da se više neće svirat’ nikada.” “Taj njegov duh je ostao u svima nama.”
“U povodu obljetnice smrti legendarnog pjevača i autora, dokumentarni film ”A Porina dobiva… Oliver Dragojević. U srijedu u 20:05 na Prvom.”Autor dokumentarca o Oliveru Dragojeviću je Toni Volarić koji u razgovoru za Media servis otkriva detalje filma.

”Mogu otkriti tajnu koju smo mislili čuvati, a to je zašto se u medijskim najavama govori o neobičnom dramaturškom raspletu filma? Htjeli smo imati još neke dodatne adute – a to je da film zapravo ide unazad.”
Dokumentarac o Oliveru traje 70 minuta, film nema naratora, a radnja se odvija u Vela Luci, Oliverovom rodnom Splitu i u Zagrebu. U ekraniziranoj biografiji opisuju ga brojni sugovornici, navodi Volarić.

”Dakle, mi smo paralelno dogovarali sugovornike kojih ima više od 90 u cijelom serijalu, za sve filmove serijala. Što se samog Olivera tiče, snimanje je počelo 25. 3. 2019. Što se sugovornika tiče tu su njegova supruga Vesna, njegovi bliski prijatelji koje zna više od 40 godina. Njegovi prijatelji Bata, Brico, Vinko Barčot. Tu su Meri Cetinić, Zorica Kondža, Tomislav Mrduljaš. Imamo i neke arhivske izjave Zdenka Runjića.”
Drugu obljetnicu smrti našeg nikad prežaljenog pjevača obilježava i izložba ”Oliver u Luci/Luka u Oliveru” koja je otvorena do 30. rujna u Luci. Na jesen započinje i adaptacija Centra za kulturu u kojem će biti smještena Memorijalna zbirka Oliver Dragojević kako bi se očuvala uspomena na njegov lik i djelo.

Podijeli