Aladrović najavljuje: Mijenjamo Zakon o udomiteljstvu

Aladrović najavljuje: Mijenjamo Zakon o udomiteljstvu

Podijeli

Ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović danas održava niz sastanaka s predstavnicima socijalnih radnika, psihologa i aktivista. U Banskim dvorima održan je sastanak s predstavnicama inicijative Moramo vam nešto reći, Martom Divjak i Antonijom Skender. Na sastanku je bio i premijer Andrej Plenković.
Tema razgovora – udomljavanje i posvajanje. Divjak i Skender postavile su 9 točaka kroz koje bi se unaprijedio sustav, a odgovor će dobiti za tri tjedna, sve to nakon tragične smrti zlostavljane djevojčice iz Nove Gradiške. Ministar Aladrović i Antonija Skender iz Inicijative.

“Vidjeli smo kvalitetnu inicijativu za rješavanje ključnih pitanja, koja će relaksirati i posvojenje i udomljavanje.”

“Kao što smo u Vladu ušle bez ikakvih očekivanja, sada s ovog sastanka odlazimo sa jako puno očekivanja. I puno nade da će ovo biti prva Vlada koja će do kraja izdržati i izvršiti reformu socijalnog sustava.”
Aladrović je upitan o problemima s udomiteljstvom. Kaže da su svjesni izazova, te da novim Zakonom o udomiteljstvu žele relaksirati načine na koji se može udomiti dijete u Hrvatskoj.

“Koliko je teško udomiti ili posvojiti dijete govori i dugotrajnost tog postupka. Namjera je djecu koju su u domovima deinstitucionalizirati kroz udomiteljske obitelji. Mogu najaviti da ćemo promijeniti Zakon o udomiteljstvu.”
Marta Divjak govorila je o tih devet točaka koje su stavile pred ministra i premijera.

“Gdje je problem u sustavu? A gdje nije? Treba ubrzati proces udomljavanja. U mom slučaju proces je trajao tri godine. Treba se ustrojiti obiteljski sud koji bi se bavio samo pitanjima djece, treba poticati udomiteljstvo.”
Aladrovića su novinari pitali i o grafitu “Ubojice!” na zgradi Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. “Reforme se ne događaju linčem. Osuđujem ovaj čin”, poručio je ministar.

Podijeli