Zelenski nastavio sa smjenama te poručio: Svijet se ne smije umoriti od...

Zelenski nastavio sa smjenama te poručio: Svijet se ne smije umoriti od pomoći Ukrajini

Podijeli
Foto: Twitter/Defense of Ukraine

U sjeni sukoba na Bliskom istoku, rat na europskom kontinetu bijesni i dalje. Ni Rusi, kao ni Ukrajinci ne uspjevaju ostvariti značajnije uspjehe. Rusi su tijekom vikenda ponovno pokušali napasti Kijev, a s dolaskom hladnijeg vremena – Rusi već standardno intenziviraju napade na energetsku infrastrukturu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je važnu stratešku odluku – smijenio je zapovjednika Zapovjedništva medicinskih snaga Oružanih snaga Ukrajine, a potom se okrenuo budućnosti:

“Sada je ključno osigurati da podrška Ukrajini bude dovoljna i sljedeće godine. Zahvaljujem svim zemljama koje razmatraju ovo pitanje na isti način kao i mi. Ovaj signal mora biti poslan Rusiji: što god učinili, svijet se neće umoriti od obrane slobode i međunarodnog poretka.”

Da je sukob Ukrajine i Rusije došao u fazu zatišja gdje nema napretka situacije niti s jedne strane, slaže se i vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović. ‘‘Pobjeda Ukrajine kakvu je ona sama zamislila je nemoguća, a ciljevi su neodrživi‘‘ – poručuje za Media servis.

‘‘Podrška Zapada i sama Ukrajina bi se trebala orijentirati sa ideje oslobađanja svih teritorija na ideju obrane preostalih 80 posto teritorija Ukrajine, uz aktivnu financijsku i vojnu podršku Zapada, kako bi taj rat u konačnici postao neisplativ za Rusiju i Vladimira Putina i kako bi se u konačnici onda sjelo za stol pregovora.‘‘

Scenarij za Ukrajinu nije pozitivan, nastavlja Vidmarović referirajući se na članak američkih stručnjaka za međunarodne odnose:

‘‘Taj scenarij koji opisuju Has i Kupčan nije pozitivan za samu Ukrajinu, odnosno ne pretpostavlja nikakav teritorijalni integritet, odnosno oslobađanja svih teritorija i uspostave teritorijalne cjelovitosti. Vjerujem da je to za sada jedino moguće riješenje.‘‘

  • Maximus
Podijeli