Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora, Šerić najavio žalbu: Pokušat ću još...

Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora, Šerić najavio žalbu: Pokušat ću još bolje obrazlozložiti tvrdnju obrane o njegovoj neubrojivosti

Podijeli

Na županijskom sudu u Splitu Filip Zavadlav osuđen je na 40 godina zatvora za trostruko ubojstvo. Optužnica ga je teretila da je 11. siječnja 2020. godine s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića, kao i za nedopušteno posjedovanje oružja te općeopasnu radnju. Kao olakotne okolnosti uzete su bitno smanjena ubrojivost i teške obiteljske prilike Zavadlava. Njegov odvjetnik Branko Šerić najavio je da će se žaliti na presudu, ali da mu je olakšan posao jer ne mora dokazivati da se nije radilo o osveti.

“Tvrdnje obrane da se ne radi o motivu ovih ubojstava osvete ili bezobzirne osvete. Time sam zadovoljan jer otpočetka pokušavam dokazati da kod njega nema motiva, pogotovo ne takvog. No postavlja se pitanje zašto, što se krilo u njegovoj glavi? Upravo me taj izostanak motiva uvjerava, po ko zna koji puta, da nije bio ubrojiv.”

“Vidjet ćemo što će se dogoditi po žalbenom postupku”, dodao je Šerić.

“Pokušat ću još bolje obrazložiti ovu tvrdnju obrane o njegovoj neubrojivosti i angažirati neke druge osobe koje će mi pomoći u obrani tog njegovog psihičkog stanja.”

Zavadlav je za svako od ubojstva koja je počinio dobio po 15 godina zatvora, a to je objedinjeno u kaznu zatvora od 40 godina.

“U slučajevima ovih ‘običnih’ ubojstava, iako to u žargonu nama običnim ljudima izgleda da je to nešto bezveze, ali nije, tri života više nema, u pravnom smislu je velika razlika. Kod bitno smanjene ubrojivosti, postoji mogućnost ublažavanja kazne. Tvrdim da je 15 godina za svako ubojstvo puno”

Presudu je donijelo Vijeće na čijem je čelu sutkinja Višnja Strinić. “Ovaj događaj je jedan od najbrutalnijih događaja, ne samo u Dalmaciji nego i u Hrvatskoj. Držimo da će se ovom sankcijom utjecati na sve ljude da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o odgovornosti”, istaknula je Strinić. Podsjetimo, Državno tužiteljstvo tražilo je za Zavadlava zatvorsku kaznu u trajanju od 50 godina. Zavadlav će ostati u pritvoru do pravomoćnosti presude. Trostruki ubojica prošli je tjedan iznio obranu u kojoj je rekao da je u trenutku pucnjave bio na moru te je zatražio da ga se nominira za Nobelovu nagradu za mir.

Podijeli