Zastupnici se sutra vraćaju u saborske klupe

Zastupnici se sutra vraćaju u saborske klupe

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Nakon ljetne stanke, saborski zastupnici sutra se vraćaju u svoje klupe. Pred njima je sigurno izazovna jesen. Prvog radnog tjedna u rujnu, Sabor će raspraviti sedam zakonskih prijedloga, među njima i izmjene Zakona o minimalnoj plaći. Između ostalog, zastupnike tijekom jesenskog zasjedanja očekuju i izmjene i dopune Zakona o obnovi nakon potresa. Iako vladajući smatraju da će izmijenjeni program mjera ubrzati proces obnove, oporba je skeptična.Uoči početka jesenskog zasjedanja MOST-ov Nikola Grmoja poručio je kako je vrijeme da oni koji su lani i izglasali Zakon o obnovi preuzmu odgovornost.

“To su HDZ i Možemo, dosta je više politike u Hrvatskoj u kojoj ne postoji odgovornost za loše poteze, za loše zakone. Kaže premijer Plenković da je zakon loš jer su oni prihvatili neke amandmane. Naše amandmane nisu prihvatili, mi smo tada govorili da je zakon loš iako smo predlagali rješenja, bili konstruktivni, ali nije bilo sluha.”

Na Zakon se osvrnula i Natalija Martinčevć iz Reformista. Smatra kako je ključno odvojiti pitanja rješavanja vlasničkih odnosa i sanaciju.

“Ako ćete rješavati vlasničke odnose da bi išli sanirati, neće biti ništa. Treba kontrolirati i pratiti trošenje. Treća ključna stvar je pitanje odgovornosti, je li kriv Fond ili Ministarstvo. Ovdje imamo vječno prebacivanje loptice i prepucavanja.”

Što se tiče jesenskog zasjedanja saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac je istaknula kako je prioriteta mnogo, a među njima je obnova i potresom pogođenih područja.

“Ono što nam je sigurno prioritet u Hrvatskom saboru, to je naša interpelacija o obnovi potresom pogođenih područja koju smo predali u proceduru prije dva mjeseca. Inzistirat ćemo na tome da uz potpise drugih oporbenih kolega stavimo ovo pitanje što prije na dnevni red. U interesu nam je da pritišćemo Vladu i da se naši sugrađani što prije vrate svojim kućama.”

Saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić upozorila je kako od podnošenja zahtjeva do realizacije obnove sudjeluje previše institucija što usporava obnovu i da se suvlasnički odnosi moraju regulirati.

“Naši zahtjevi će biti da se unutar jedne institucije osigura čitav proces postupka obnove. Druga stvar je da se konstrukcijski dio obnove radi po Zakonu, a ne prema pojedinačnih zahtijevima vlasnika, odnosno suvlasnika zgrada. Na taj način riješit ćemo nekoliko problema. nećemo imati upravni postupak koji je sam po sebi dugotrajan, neće biti nužno da se suvlasnici i vlasnici dogovoraju pa da netko od suvlasnika može opstruirati obnovu ako ima dovoljan udio u zgradi.”

Dodajmo kako će sutrašnje zasjedanje biti otvoreno aktualnim prijepodnevom u kojemu će premijeru Plenkoviću i ministrima pitanja postaviti 39 zastupnika, prva će to učiniti SDSS-ova Dragana Jeckov, posljednji HDZ-ov Ante Bačić. Za očekivati je da će biti i dodatnih pitanja o još uvijek presporoj obnovi nakon potresa.

Podijeli