Za napuštanje i zlostavljanje životinja zatvorska kazna, Oman za MS: Nadamo se...

Za napuštanje i zlostavljanje životinja zatvorska kazna, Oman za MS: Nadamo se da će djelovati preventivno

Podijeli

Na snagu su stupile izmjene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i pozitivne promjene u zaštiti životinja. Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili općinskom DORH-u. Predviđene su kazne do godinu dana zatvora, odnosno dvije godine ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja.

Na izmjene zakona za Media servis se osvrnuo Luka Oman iz Prijatelja životinja.

“Napuštanje životinja ima sve elemente kaznenog djela. Svatko tko napusti životinju, dobro zna da čini veliko zlo toj životinji, ali i čitavom društvu. Svakako se nadamo da će ovo djelovati preventivno i da će svi oni koji razmišljaju o napuštanju životinja dobro razmisliti hoće li riskirati zatvorsku kaznu zbog napuštanja životinja”, poručio je Oman.

Dodajmo još kako se povisuju kazne za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora od dvije godine ili tri godine ako se kazneno djelo počini iz koristoljublja. Zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina.

“…da će razmisliti i svi oni koji uopće razmišljaju o nabavci životinje imaju li dovoljno vremena, novaca, ljubavi i pažnje, 15 i duže godina koliko se treba brinuti o životinji”, rekao nam je Oman.

  • Maximus
Podijeli