Vrhunac je četvrtog vala epidemije, Hrvatska i dalje tamnocrvena ECDC-ovoj karti

Vrhunac je četvrtog vala epidemije, Hrvatska i dalje tamnocrvena ECDC-ovoj karti

Podijeli

Hrvatska je još uvijek na vrhuncu četvrtog vala epidemije koronavirusa. Brojevi su i dalje veliki, a popuštanje restrikcija od strane Stožera nije na vidiku. U posljednja 24 sata zabilježeno je 6246 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a s dijagnozom Covida preminule su još 64 osobe. Aktivna su 34953 slučaja, 2529 osoba je hospitalizirano, dok je 316 pacijenata priključeno na respiratore. Loša je vijest i da je Hrvatska na karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i dalje tamnocrvena, a u toj smo zoni od 28. listopada.Iz Sabora stiže prijedlog Kluba Hrvatskih suverenista vezan uz izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite. Predlažu da sve odluke i mjere koje zbog epidemije koronavirusa predlaže Stožer civilne zaštite prvo mora potvrditi Hrvatski sabor. Kako bi prijedlog uputili u hitnu saborsku proceduru potrebno im je 15 potpisa saborskih zastupnika. Predsjednik stranke Marijan Pavliček i Vesna Vučemilović:

“Naime, smatramo da je Stožer civilne zaštite umjetno stvoren i sa umjetno stvorenim ovlastima uveliko ulazi u slobode građana i ograničava slobode građana u doba pandemije. O tome i sličnim odlukama isključivo odluke može donositi Hrvatski sabor odnosno osobe koje imaju legitimitet.”

“Nema nikakvog razloga da se Sabor aktivnije ne uključi u cijelu ovu situaciju. Nemojmo zaboraviti da se nalazimo u kriznim vremenima i kada nam je potreban konsenzus te aktivnije uključivanje svih aktera na političkoj sceni, a čime bi se ujedno smirile tenzije u društvu koje je izvela ljude na ulice.”

Po Stožeru i vladajućima udario je i šef Domovinskog pokreta Ivan Penava koji je poručio da je smjer kojima idu doveo do podijeljenosti hrvatskog društva na način tko je cijepljen, a tko nije…

“Ako nam je stalo zaustaviti širenje zaraze, to bi naravno trebalo biti testiranje, odnosno posjedovanje virusa ili količina antitijela. Politika koja se provodi u Republici Hrvatskoj, kao i većem dijelom Europe nažalost je politika koju zastupaju medijski lobiji, a puno manje struka. Današnje izvješće Svjetske zdravstvene organizacije govori o tome da Covid putovnice i cjepivo ulijevaju jednu lažnu sigurnost.”

Podijeli