Vlada izdvojila dodatnih 4,5 milijuna eura za pomoć svinjogojcima zbog afričke kuge

Vlada izdvojila dodatnih 4,5 milijuna eura za pomoć svinjogojcima zbog afričke kuge

Podijeli
Agriculture Livestock Business - young pigs and piglets in barn livestock farm

Vlada je na sjednici usvojila odluku o interventnoj pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge radi ublažavanja posljedica. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je da je prvi slučaj zaraze zabilježen 26. lipnja pa navela što će za oštećene svinjogojce značiti provedba ove odluke.”Omogućuje se isplata svim uzgajivačima interventne pomoći subjektima, fizičkim ili pravnim osobama koje do sada nisu ostvarile pravo pomoći ili su djelomično ostvarili pomoć iz Programa potpore sektoru svinjogojstvo zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge”.

Dodala je ministrica da se omogućuje uzgajivačima nadoknada tržišne vrijednosti za uginule i usmrćene svinje, kao i naknada gubitka za uklanjanje svinja od trenutka potvrde pojave bolesti u Hrvatskoj.”Pri čemo se iznos potpore utvrđuje sukladno broju, kategoriji i težini usmrćenih svinja temeljem zapisnika nadležnog veterinarskog inspektora Državnog inspektorata. A za sve svinje uklonjene u klaonici ili usmrćene u objektu, a kad govorimo o klaonicama radi se o klaonicama koje su određene od strane Ministarstva poljoprivrede”.

Potom je premijer Andrej Plenković rekao koliko je sredstava vlada izdvojila za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge.”Znači dodatnih 4,5 milijuna eura kako bismo pomogli našim poljoprivrednicima u kontekstu suzbijanja afričke svinjske kuge”.

  • Maximus
Podijeli