Večeras spajanje Pelješkog mosta

Večeras spajanje Pelješkog mosta

Podijeli

Povijesni je dan za jug Hrvatske. Lijepa Naša od večeras će napokon biti spojena. Posljednjih 18 metara rasponske konstrukcije Pelješkog mosta hrvatski će jug povezati s ostatkom zemlje. Svečanost spajanja održat će se večeras u 23 sata.

“Dame i gospodo, bez puno priče. Most Komarna-Pelješac bit će izgrađen jer će to biti prvi put nakon više stotina godina da je Hrvatska teritorijalno povezana i kad se putuje u Dubrovnik ili u drugi dio Hrvatske, sjevernu Hrvatsku, neće se trebati vaditi putovnica. Palo je nama na leđa. Mi se veselimo toj zadaći i tom izazovu.”

Optimistično je 2005. godine rekao tadašnji premijer Ivo Sanader. Gotovo dva desetljeća nakon Hrvatska će dočekati Godota. Visok 55 metara i dug oko 2,4 kilometra, Pelješki će most povezati naselja Komarnu i Brijesta. Tisuće kineskih radnika danonoćno je gradilo most koji će značiti rasterećenje za lokalno stanovništvo. Iako će se svečanost spajanja održati večeras, most će u promet biti pušten iduće godine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Dugo se godina o njemu govorilo. Međutim, mi smo privilegirana generacija ljudi koja ostvaruje trenutno najveći projekt u Hrvatskoj. Nastavit će se naravno radovi izvoditi i dalje. Sam most bi trebao biti gotov negdje početkom sljedeće godine. Sa svom procedurom uporabnih dozvola, tehničkog pregleda i završetkom pristupnih cesta, plan je otvoriti most sa pristupnim cestama negdje u šestom mjesecu 2022. godine.”

Između ostalih na svečanost dolazi i premijer Andrej Plenković koji je ovaj događaj nazvao uvertirom u ono što slijedi kada se most otvori.

“Ovo mijenja sve u odnosu na jug Hrvatske, sve kako je bilo do sada. Dakle, fizičko spajanje južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije sa ostatkom zemlje je fascinantan događaj za sve nas i moramo biti ponosni da smo takav veliki projekt realizirali i drago mi je da se to danas okončava.”

Most još čekaju i takozvani fini radovi koji uključuju opremanje mosta asfaltom, zaštitinim ogradama, kamerama za videonadzor, rampama, signalizacijom i svom ostalom opremom potrebnom za upravljanje. Najvažniji geostrateški projekt u Hrvatskoj financiran je iz fondova Europske unije i to s 357 milijuna eura.

Na svečanost dolazi i resorna ministrica Nataša Tramišak koja je danas otkrila da građani prelazak mosta neće plaćati.

“Kao što znamo, Hrvatske ceste su kompletno upravitelj te infrastrukture i ne planiraju naplaćivati cestarinu, barem naravno u ovim prvim godinama.”

No, besplatan prijelaz preko mosta nije jedini razlog za slavlje. Spajanjem mosta zadovoljni su i lokalni stanovnici budući da će most skratiti put od Zagreba do Dubrovnika za čak dva sata. Dubrovčanka Ida Haklička na ovoj relaciji putuje već dugi niz godina.

“To će mi samo pružiti mogućnost da češće idem automobilom u Zagreb. Rekla bih da će me poštedjeti čekanja reda na granici, ali i općenito mi znači zato što je Dubrovnik već godinama odcijepljen od Hrvatske. Sada smo napokon dobili tu priliku da ponovo budemo povezani. Odavno se to jedva čeka i mislim da se to trebalo puno ranije napraviti.”

Priča duga više od dva desetljeća za koju su, između ostalih, rješenja nudili Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko napokon će dobiti sretan kraj. Na svečanost će doći Plenković te mnogi bivši i sadašnji ministri. Milanović pozivnicu nije dobio pa bi i hrvatski politički akteri trebali naučiti među sobom graditi mostove, a ne zidove.

Podijeli