U krugu najuže obitelji danas pokopan Đorđe Balašević

U krugu najuže obitelji danas pokopan Đorđe Balašević

Podijeli

Kantautor Đorđe Balašević, kako saznaje portal 24sata, pokopan je danas nešto prije 13 sati u Novom Sadu.

Obitelj je odlučila ispraćaj obaviti u najužem krugu, bez prevelike pompe. U subotu se nagađalo da će posljednji ispraćaj biti u ponedjeljak, a na rasporedu novosadskih groblja ovaj ispraćaj nije najavljen.

Tijelo su iz kapele ispratili tamburaši s pjesmom ‘Aco braco’, a zatim su nastavili i s ‘Malom riđom’, dok su na samom grobnom mjestu odsvirali ‘Oliveru’, piše Nova.rs

Sahrani su nazočili Balaševićeve kćeri i supruga Olivera te gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Na sahrani je bio i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Današnji datum, 21. veljače, proglašen je za Dan žalosti u Novom Sadu, odlučio je gradonačelnik Miloš Vučević.

– Ugasili smo svjetla na Gradskoj kući kako bi iskazali bol i tugu s obitelji. Ovo je težak trenutak prije svega za obitelj Balašević, a zatim i za cijeli grad, državu i regiju koji su voljeli, odrastali i zaljubljivali se uz njegove stihove. Sve nas je zadesila i iznenadila njegova smrt. Kao što je umio u tišini napisati najveće stihove, tako je nažalost u tišini i prije vremena otišao – poručio je gradonačelnik Novog Sada na Twitteru. 

Iako je običaj da se na dan žalosti na radijskim stanicama pušta samo klasična glazba, s Balaševićem je to drugačije. Radijska postaja 021, koja se emitira na području Vojvodine, puštat će u znak sjećanja na legendarnog glazbenika tijekom cijelog Dana žalosti isključivo glazbu Đorđa Balaševića.

U gradovima diljem bivše Jugoslavije tisuće ljudi od petka odaju počast preminulom kantautoru, pjesniku i svestranom umjetniku, okupljajući se uz njegove hitove, paleći svijeće i polažući cvijeće uz nekoliko mandarina i malog bijelog zeca u znak sjećanja na stihove iz njegove pjesme “Neki novi klinci”.

Balašević je u karijeri dugoj gotovo pet desetljeća održao na stotine koncerata u gradovima diljem bivše Jugoslavije, snimio je 12 albuma i ostavio iza sebe desetke hitova od kojih su mnogi postali evegreen i himne mnogim generacijama u zemljama regije.

Objavio je nekoliko knjiga, a posljednju, “Knjigu koje nema”, 2018. godine satima je potpisivao i svojim štovateljima na Interliberu u Zagrebu.

Đorđe Balašević preminuo je u petak u 68. godini u Novom Sadu od posljedica, kako pišu srpski mediji, upale pluća zakomplicirane koronavirusom.

Podijeli