U Hrvatsku stigao francuski predsjednik Macron, što to znači za našu zemlju?

U Hrvatsku stigao francuski predsjednik Macron, što to znači za našu zemlju?

Podijeli

U Hrvatsku je večeras stigao prvi čovjek Francuske – Emmanuel Macron.Cilj posjeta je jačanje bilateralnih odnosa, razgovor o ulasku naše zemlje u Schengen i eurozonu, obrani, ali i gospodarsvu. Macron će se sastati s predsjednikom i premijerom – no odvojeno. Veliku pažnju izazvala je činjenica da predsjednik nije pozvan na sutrašnji svečani ručak čime posjet završava…

Dolazak Emmanuela Macrona u Hrvatsku prvi je službeni posjet nekog francuskog predsjednika našoj zemlji od stjecanja nezavisnosti 1991. godine. Tom prilikom će ministri obrane obiju država Mario Banožić i Florence Parly potpisati ugovor o kupnji 12 francuskih vojnih zrakoplova, Rafala, vrijednih 999 milijuna eura. Vanjsko-politički analitičar Božo Kovačević za Media servis kaže da će to učvrstiti partnerstvo Hrvatske i Francuske koje je bitno prvenstveno zbog ulaska naše zemlje u Schengen.”Znamo da je Francuska do sada bila protiv proširenja Europske unije na zemlje zapadnog Balkana, a po mom mišljenju, dugoročni interes Hrvatske je da ne bude više na granici i da te zemlje budu integrirane. To bez francuske podrške ne može biti provedeno”

Glavni razlog Macronova dolaska u Hrvatsku je prodaja Rafala nakon što je Francuzima propao posao prodaje podmornica Australiji, smatra bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. “Ovaj skupi posao daje nam diplomatske adute”, istaknula je Pusić u razgovoru za Media servis…”Mislim da se oni odnose na dvije stvari – Francuska je, de facto, spriječila početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije za članstvo u EU, a za Hrvatsku je to značajna tema i tu bismo mogli upotrijebiti taj svoj diplomatski kapital koji smo zaradili kupovinom aviona, a drugi je ulazak u Schengen”

Na radnoj večeri sastat će se premijerom Andrejem Plenkovićem s kojim će razgovarati o globalnim i regionalnim pitanjima. Sutra će francuskog predsjednika, uz najviše počasti, na Pantovčaku primiti naš predsjednik Zoran Milanović. Nakon toga Macron i Plenković položit će vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu kod Spomenika domovini, a potom se uputiti u Banske dvore. “Suradnja s Francuskom je dobra”, slažu se Kovačević i Pusić, a isto nam je rekao i bivši predsjednik Ivo Josipović.”U Francuskoj su povodom bašeg ulaska u EU organizirali velike izložbe, kocerte te veliki festival i program. Bila je uspostavljena ozbiljna kulturna i znanstvena suradnja. Međutim, dolazak Macrona predstavlja novu dimenziju. Mislim da će taj dolazak i produbljivanje te suradnje biti jedan novi korak izvjesnom multilateralizmu. Tu će Hrvatska, imajući još jednog jakog partnera, još bolje i efikasnije ostvarivati svoje ciljeve i interese unutar EU i šire”

Posjet završava radnim ručkom na kojem će biti stotinjak uzvanika, među kojima i javne osobe koje povezuju dvije države, no Milanović nije pozvan.”Imao je opciju da bude domaćin ili večere ili ručka. Nije htio niti jedno, rekao je ‘ja ću imati samo sastanak‘. Okej”Kaže premijer, a s Pantovčaka poručuju da je ovo prva takva situacija da svečani ručak dolaze estradnjaci, sportaši i mnogi gospodarstvenici, a za predsjednika nema mjesta.

“Kada Ured predsjednika organizira takve stvari pozivnice odlaze na više adresa među kojima i premijeru, predsjedniku Sabora i ministaru vanjskih poslova”, zaključili su…”To je sramota za Hrvatsku, time veća što su obojica diplomati od karijere.” “Šalje dosta neozbiljnu poruku, mislim da je to krajnje nevažno. Oko toga su se trebali dogovoriti. Izgleda smiješno i nije primjereno”

Dodajmo da predsjednik pozdravlja nabavu Rafala, no poručuje da je od strateškog značaja i nabava borbenog vozila pješaštva novije generacije…

Podijeli