U Hrvatskoj se nastavlja cijepljenje AstraZenecom, Beroš: 14. travnja stiže Johnson&Johnson

U Hrvatskoj se nastavlja cijepljenje AstraZenecom, Beroš: 14. travnja stiže Johnson&Johnson

Podijeli

Nakon ocjene EMA-e da su koristi AstraZenece veće od rizika, cijepljenje tim cjepivom u Hrvatskoj nastavlja se prema planu, stižu nove doze Pfizera, a uskoro i prve doze Johnson&Johnsona. Odaziv građana na cijepljenje nije kao što je planirano, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije otvaraju se novi Covid odjeli u bolnicama.
Hrvatska se složila sa zaključkom Europske agencije za lijekove da su neobični krvni ugrušci nuspojave cjepiva AstraZenece i trebaju na listu rijetkih nuspojava, no da je korist tog cjepiva ipak veća od rizika. Ministar zdravstva Vili Beroš i premijer Andrej Plenković:

“U ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi limitirali upotrebu ovog cjepiva. Cijepljenje spašava živote, a AstraZenecino cjepivo daleko smanjuje mogućnost težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtni ishod.”

“I nakon što smo se prije dva tjedna cijepili predsjednik Sabora, ministar zdravstva i ja s AstraZenecom ne vidim da imamo poteškoća što znači da je i ovo cjepivo pouzdano i da se s njim treba nastaviti cijepiti.”
Nastavak cijepljenja AstraZenecom preporučuje i HZJZ. Još uvijek traje cijepljenje osoba starije životne dobi, a spremne su upute za cijepljenje i onih mlađih. U tijeku je akcija masovnog cijepljenja na zagrebačkom Velesajmu, a prvu dozu primilo je 790 osoba. Kakav je odaziv građana s obzirom na negativne komentare o AstraZeneci, otkrila je za Media servis zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević.

“Mi želimo da se procijepe u prvom redu odgojiteljice, odgojitelji i svi ostali prosvjetni djelatnici, ne samo učitelji.” Na pitanje hoće li biti obavezno cijepljenje, Fuchs je rekao: “Ne možete narediti nekome cijepljenje.”
Puno veći odaziv bit će u turističkom sektoru. Ministrica Nikolina Brnjac kaže da se, prema anketama, cijepiti želi 70% djelatnika, a riječ je o onima koji su u direktnom kontaktu s gostima i lokalnim stanovništvom.

“Napravili smo cijeli plan, dobili povratnu informaciju i od Udruga hotelijera, kampova, nautike, otprilike 68 000 je na popisu.”
Premijer je najavio da će tijekom travnja, svibnja i lipnja stići još 747 tisuća doza Pfizerovog cjepiva…

“Ukupno ćemo imati najmanje dva i pol milijuna doza cjepiva do 30. lipnja, što je nažalost manje zbog sporosti isporuke cjepiva AstraZenece na globalnoj, a posebno europskoj razini. No, još uvijek s tim dostavljenim cjepivima moći ćemo cijepiti više od 50% odrasle populacije kao pripremu za ljetne mjesece.”
A dobra je vijest da nam za manje od tjedan dana stiže još jedno cjepivo protiv Covida.

“Jučer smo zaprimili potvrdu da nam 14. travnja stiže prvih 7150 doza cjepiva tvrtke Johnson&Johnson.”
Epidemiološka situacija se pogoršala, sve je više hospitaliziranih pa se povećavaju bolnički kapaciteti za oboljele od Covida te aktiviraju sekundarni centri. Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović:

“Ravnateljstvo civilne zaštite mobiliziralo je tri pravne osobe koje provode usluge pripreme i održavanja sportske dvorane Arena Zagreb kako bi ista bila spremna za provođenje daljnjih radnji u slučaju ponovnog stavljanja u funkciju kao izvanbolničkog smještaja.”

Podijeli