U Hrvatskoj od raka godišnje oboli čak 24.000 građana

U Hrvatskoj od raka godišnje oboli čak 24.000 građana

Podijeli

U Hrvatskoj godišnje od raka oboli 24.000 građana, od čega čak 14.000 njih izgubi bitku za život. Iako je trenutno u fokusu javnozdravstvenog sustava epidemija koronavirusa, vodeći problem u našoj zemlji je ipak rak, napominju iz Udruge Hrvatska protiv raka. Zbog toga su onkološki pacijenti poslali apel Vladi i saborskim zastupnicima za usvajanje Nacionalne strategije protiv raka, koja se čeka već 11 godina. Napominju i zastrašujući podatak – u tom periodu Hrvatska je izgubila grad veličine Splita.

Cilj Nacionalnog strateškog okvira protiv raka je poboljšanje zdravlja građana tijekom cijeloga života, smanjenje smrtnosti i povećanje kvalitete života. Iako se pandemija koronavirusa smatra najvećim javnozdravstvenim problemom, procjenjuje se da je od njezina početka u Hrvatskoj od raka preminulo do 7.000 osoba, no te bi brojke mogle biti i veće, napominje u razgovoru za Media servis predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu i voditelj platforme Onkologija.hr Ivica Belina.

“Teško je govoriti o brojkama ove godine, jer nisu javno dostupni podaci iz zdravstvenih ustanova, koliko je dosta slučajeva otkriveno, koliko ih je liječeno i koliko su se javljali. Imali smo slučaj da su zbog koronavirusa zaustavljeni svi programi nacionalnih probira”.

Kako bi se promijenili negativni trendovi onkoloških slučajeva, pod hitno je potrebno sjesti za stol s donositeljima odluka, donijeti i implementirati Nacionalnu strategiju protiv raka, dodaje Belina.

“Jer je rak širi društveni problem, a ne samo zdravstveni, s obzirom da je broj osoba na koji on utječe. U Hrvatskoj to nikada nije samo jedna osoba, nego i njezina obitelj, od raka se razboli cijela obitelj. Imamo četvrtinu stanovništva koja je povezana s malignom bolešću”.

Nacionalni okvir prošao je već javnu raspravu i reviziju u relevantnim resorima, a definira sustavnu reformu zdravstvene skrbi u području onkologije, napominje u razgovoru za Media servis Ljiljana Vukota iz Udruge Sve za nju, uz napomenu da situaciju onkološkim bolesnicima trenutno komplicira koronavirus.

“Pacijentima nije dovoljno dostupna adekvatna skrb. no bolnice čine sve što mogu u ovome trenutku. Mi razumijemo kao pacijenti ovu situaciju, imamo puno strpljenja, no i dalje smo zabrinuti da li ćemo svoje usluge i lijekove dobiti pravodobno”.

Dobra vijest je da politički konsenzus za usvajanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka postoji, no potrebno ga je što prije donijeti i početi primjenjivati, dodaje Vukota.

“Ne vidimo razloga zašto ne bismo do kraja godine donijeli ovaj plan i pružili sebi šansu da iduće godine krenemo s implementacijom i poboljšanjem cijele situacije. Korona je tu, ona je došla, ona će proći, ali rak nama ostaje, da li u težoj slici, nego prošle godine, to ćemo tek vidjeti dogodine”.

Dodajmo još da je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji koja još nije usvojila spomenutu Nacionalnu strategiju. Donosi se na deset godina, a može promijeniti sliku smrtnosti od raka, po kojoj smo čak drugi u Europi. Prema podacima Udruge Hrvatska protiv raka svaki treći stanovnik RH oboljet će od raka tijekom svog života, a procjenjuje se da u RH živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka. Također, rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti, nakon kardiovaskularnih bolesti i u 2018. godini je zaslužan za čak 27% smrtnih slučajeva u našoj zemlji. Vodeći je uzrok smrtnosti kod osoba mlađih od 65 godina te je odgovoran za 50% smrtnih slučajeva kod žena i 35% kod muškaraca. Recimo još da je najčešći oblik raka kod muškaraca rak pluća, dok je kod žena rak dojke.

  • Maximus
Podijeli