Tjedan u znaku primopredaje vlasti i premijerovih isprika za izbore

Tjedan u znaku primopredaje vlasti i premijerovih isprika za izbore

Podijeli

Nakon završetka drugog kruga izbora tjedan je lokalna vlast dočekala s kompletiranim postavama vlasti s posljednjih izbora. Na njima je prema premijeru HDZ kolosalno pobjedio, pa je premijer pobjednički napadao medije i uvjeravao da ih samo testira. I nakon tih epizoda i dalje je ostao bez vlasti u Zagrebu i Splitu.
Početak tjedna donio je rasplet rezultata lokalnih izbora. Tako su sva četiri velika grada dobile nove osobe na njihovu čelu. Izbore je komentirao i državni vrh. Predsjednik Zoran Milanović…

”U Splitu je promjena, ali malo drugačija. U Zagrebu je najveća promjena, 65 posto ljudi je glasalo za jednu opciju koja je vrlo liberalna, koja nije pučka. Tu ima dosta vrijednosti koje su možda bliže meni nego nekom prosjeku, a neke nisu ni meni potpuno jasne.”Premijer Andrej Plenković.

“To je da je HDZ apsolutni kolosalni pobjednik ovih lokalnih izbora, Od šest najvećih gradova HDZ je dobio povjerenje u tri, u Osijeku, Zadru i Velikoj Gorici.”
I sve je bilo dobro dok ti dosadni novinari nisu premijera ispitivali o porazima u nekim gradovima.

”Gdje su mu pojedini voditelji, recimo na ovoj RTL televiziju namjerno kao slučajno krivu govorili ime, ili na Novoj TV isto. Ne bi li ga dezavuirali. Hajde gospođice to se vidi iz aviona. Tu bozu se može prodavati samo nekome naivcu, nekome tko je malouman, ali nekom ozbiljnom ne”.
U jedva prikrivenom preziru prema novinarima i neostvarenom pokušaju uređivanja dijela još neuređenih medija, neke je televizije častio HDZ-ovim omiljenim pridjevom iz 90 tih, da su plaćenici, nekima kucao po mikrofonima, zamjerao izbor gostiju i komentatora. Sve nas je za par dana obavijestio da nije imao nedemokratsko proklizivanje već nas je sve testirao. Inače, Hrvatska je ovaj tjedan među prvima u Europi počela s izdavanjem EU digitalnih Covid potvrda. Ministar Davor Božinović:

“Svi koji imaju te potvrde, mogu ući u RH jer smo mi opremili sve granične prijelaze”.

Prvog dana lipnja premijer je u Saboru branio ministra zdravstva od oporbenog pokušaja opoziva. Na glasovanju je postalo jasno da Beroš ostaje, ali da je vladajuća većina na ozbiljnom testu s Reformistima, koji su bili suzdržani zbog ponašanja HDZ-ovca Stričaka koji je pobjedio Čačića u utrci za čelo Varaždinske županije. Premijer kaže da se nije trznuo.

“Suradnja podrazumijeva obostranu suradnju i poštivanje mi to nažalost nismo imali. “Što se tiče onoga što je bio naš programski dogovor mi tu niti milimetra nismo iznevjerili ono što smo dogovorili i dali si ruku na početku.”Ovog tjedna vlada je predstavila rebalans proračuna. Ministar financija Zdravko Marić:

“Što se tiče rashodne strane, ukupno povećanje je 9,4 milijarde kuna, od čega se 7,1 milijarda kuna odnosi na dio koji utječe na rezultat.”
Nakon ideje predsjednika Zorana Milanovića za izmještanjem proslave akcije Oluja iz Knina oglasio se i ministar branitelja Tomo Medved. Kaže da se Oluja svake godine slavi u brojnim gradovima u Hrvatskoj te pričao o simbolici Knina…

“Taj simbol grada Knina je obveza našem i svim budućim naraštajima vrednovati taj čin pobjede u Domovinskom ratu. I zato je obilježavanje operacije Oluja i okončanja rata u pogledu vojne pobjede je neizostavno središnja i stožerna točka te pobjede.”
​Užurbani dio tjedna završio je primopredajama na mjestima gdje je na lokalnim izborima došlo do smjene vlasti. U Zagrebu tako nakon 20 godina.

Tjedan za nama obilježilo je predstavljanje jako brzog električnog automobila jedne privatne tvrtke čiji zaposlenik ga je po jadranskoj magistrali vozio 230 kilometara na sat. Od sporta ćemo izdvojiti Zadrov naslov prvaka Hrvatske nakon 13 godina i pred navijačima, koji su zaobišli Nacionalni stožer.

Podijeli