TEHNOLOGIJA IZ MEĐIMURJA Tehnixov stroj ‘proguta’ kamion otpada i za 15 minuta...

TEHNOLOGIJA IZ MEĐIMURJA Tehnixov stroj ‘proguta’ kamion otpada i za 15 minuta ga razvrsta

Podijeli
Foto: eMedjimurje

Tvrtka Tehnix iz Donjega Kraljevca proizvela je strojeve koji u 15 minuta mogu “progutati” kamion komunalnog otpada i razvrstati iz njega osam vrsta sirovina koje se mogu reciklirati – od papira, plastike, metala, tekstila do ekokomposta.

Njihove strojeve već koriste u Dubaiju i St. Peterburgu, a u Bukureštu su već riješili problem 50 % otpada. Radi se o industrijskoj reciklaži u kojoj roboti obavljaju 90 % razvrstavanja te u 15 minuta izlazi posušena sirovina zapakirana u bale.

Ovime se iz miješanog otpada razvrsta od 60 do 70 % sirovina, a ostatak, koji se ne da razvrstati, balira se i može se koristiti kao zamjensko gorivo, primjerice u cementarama.

“Nijemcima je već dosta otpada jer u izdvojenoj plastici, metalu i staklu polovicu čini sve ostalo, a ne ambalaža. Čak ako i dobiju vrlo čistu sirovinu, primjerice aluminij, on mora biti 99,99 posto čist da se može koristiti. A problem je i ako se na njega zalijepi bombon jer s takvim metalom ne možete ništa”, rekao je dr. Viktor Simončić, stručnjak za okoliš i nekadašnji pomoćnik ministra za zaštitu okoliša, koji ističe kako Hrvatska ima tehnologiju zbog koje gradovima uopće ne trebaju žuti, plavi, zeleni i ini kontejneri, kao niti višemilijunski natječaji za njihovu javnu nabavu, da građane uopće ne treba gnjaviti recikliranjem te im prijetiti kaznama, i to zato što su domaći stručnjaci osmislili strojeve i tehnologiju koja sama iz otpada izdvaja baš svu sirovinu. 

I dok je Zagreb raspisao natječaj za kupnju 376.000 kanti za komunalni otpad i obojenih spremnika za recikliranje, dotle u nekim manjim mjestima Hrvatske gotovo da ne trebaju nego samo jednu kantu za sav otpad jer koriste tehnologiju iz Donjega Kraljevca koja sama sve razvrstava. 

“Radi se o industrijskoj reciklaži u njoj roboti obavljaju 90 posto razvrstavanja te u 15 minuta izlazi posušena sirovina zapakirana u bale. Ovime se iz miješanog otpada razvrsta od 60 do 70 posto sirovina, a ostatak, koji se ne da razvrstati, balira se i može se koristiti kao zamjensko gorivo, primjerice u cementarama” rekao je Đuro Horvat, vlasnik tvrtke, koji iza sebe ima više od 100 priznanja za inovativnost u razvoju ekotehnologije te oko 50 zaštićenih patenata. Horvat kaže da njihovi strojevi mogu riješiti probleme otpada u mjestima od 5000 do 500.000 stanovnika.

U Hrvatskoj samo manja mjesta, kao što su Krk i Prelog, koriste njihovu tehnologiju, a istodobno gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavljuje da će Zagrebu trebati četiri godine da se prilagodi novom načinu prikupljanja otpada te obećava da se građani neće odmah kažnjavati zbog nerazvrstavanja i drugih prekršaja, piše 24sata.

Podijeli