Sutra 30. godišnjica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja

Sutra 30. godišnjica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja

Podijeli

Sutra se svečano obilježava 30. godišnjica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja. U spomen na 17. rujna 1991. godine, Skupština Međimurske županije proglasila je ovaj važan dan međimurske povijesti spomendanom.

“Međimurje je bio prvi kraj u Hrvatskoj koji je oslobođen, vojarna u Čakovcu bila je prva vojarna koja je u potpunosti oslobođena, a više od 8 000 Međimuraca dalo je doprinos u Domovinskom ratu. Dan kasnije i zahvaljujući pronađenom oružju, oslobođena je i varaždinska vojarna, čime je cijeli sjeverozapad Hrvatske bio potpuno očišćen od neprijateljske vojske.”, rekao je to predsjednik međimurske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Stjepan Horvat.

Sve počinje sutrašnjim okupljanjem kod bivše čakovečke vojarne od 16:30 kada se u 17 sati formiraju ešaloni. Mimohod kreće do Trga Republike. Slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima te molitva za sve poginule i nestale. U 18 sati počinje svečana akademija, a cijeli će događaj popratiti klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj. Ispred Međimurske županije obratila se pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić-Mikulić.

U sklopu obilježavanja, u Sheierici će se održati i promocija monografije 34. Inženjerske bojne Hrvatske vojske Čakovec. Inače je u Domovinskom ratu poginulo i nestalo 78 međimurskih branitelja.

Podijeli