Suradnja Muzeja Međimurja Čakovec i Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalske...

Suradnja Muzeja Međimurja Čakovec i Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalske jezgre Čakovec

Podijeli

U novouređenim prostorima Muzeja „Riznica Međimurja“ koji će se uskoro i otvoriti u novoizgrađenim i uređenim objektima u fortifikaciji Staroga grada Čakovec, izložit će se hiperrealistične lutke-vojnici s pripadajućom odjećom i oružjem iz različitih povijesnih razdoblja. Za izradu lutki, odjeće i replika oružja raspisan je javni natječaj, a posao je dobila tvrtka iz Turske.

Za izradu vjernih replika oružja bilo je potrebno odraditi 3D optičko skeniranje povijesnog oružja koje je obavila voditeljica Odjela za istraživanje i razvoj Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec Marina Grabar Branilović. Radi se konkretno o 2 kubure, 1 pušci, 1 maču i buzdovanu koji su pripadali obitelji Zrinski, a u vlasništvu su Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba.

Predmeti su trenutno izloženi u sklopu izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“ na 2. katu stalnog postava Muzeja Međimurja Čakovec. Napravljen je i sken srebrne žlice s urezanim grbom Zrinskih koju je otkrila 2015. godine prilikom arheoloških iskopavanja sjevernoga opkopa Starog grada u Čakovcu naša arheologinja Branka Kovačić. Ovaj izuzetan arheološki nalaz iz druge polovice 16. stoljeća bio je osobno vlasništvo nekog od članova poznate plemićke obitelji Zrinski, a ubraja se među najvrjedniju građu fundusa Muzeja Međimurja Čakovec.

Podijeli