Sumnja se na pojavu omikrona u Hrvatskoj

Sumnja se na pojavu omikrona u Hrvatskoj

Podijeli

U Hrvatskoj se sumnja na pojavu omikron varijante koronavirusa, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju i javnost će biti obaviještena odmah po primitku rezultata. A jučer je u našoj zemlji zabilježen 4.521 novi slučaj zaraze koronavirusom. Preminule su 53 osobe. 2.400 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 313 pacijenata. Je li iza nas vrhunac 4. vala pandemije koronavirusa, otkrila je u Intervjuu tjedna Media servisa zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

”Sad smo mi sigurno u laganoj silaznoj putanji poslednja dva tjedna za -15 posto, tako da je to sigurno jedan blagi silazni trend, ali ja bih sačekala prije nego što se stvarno poradujemo da je došao nekakav silazni trend pa polako i kraj 4. vala”, rekla je Pavić Šimetin.

Istaknula je kako se ne razmišlja o testiranju cijepljenih djelatnika u zdravstvu i socijalnoj skrbi, iako se i oni u većem broju zaražavaju.

”Naravno da je to neizvedivo jer bi se onda zdravstveni sustav bavio samo testiranjem ljudi na koronavirus pa se ne bi stigao baviti drugim stvarima, jer bi sve kapacitete morao usmjeriti na testiranje”.

Sabor će idući tjedan raspravljati o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojima se odgovornim osobama koje ne budu poštovale obvezu provjere Covid potvrda propisuju visoke kazne. Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je kako ima puno ozbiljnijih stvari u državi od Covid potvrda.

“To je jedna devijacija koja će se vrlo brzo pokazati smiješnom kada sve ovo završi. I to će biti, vjerujem, vrlo brzo. Nama se raspada sustav državnog odvjetništva – to je strašan problem. Preko noći jedan potpuno izgubljen tip na čelu Ministarstva obrane ode u drugi plan. Spašava se glava glavnoj državnoj odvjetnici koja je očito spašavala glavu članici Predsjedništva HDZ-a. Bilo bi nadrealno da ju HDZ zbog toga kazni.”

Podijeli