Smrti i droga u MORH-u, Škorin naprasan odlazak i prepiranja o Tesli...

Smrti i droga u MORH-u, Škorin naprasan odlazak i prepiranja o Tesli na eurokovanicama obilježili tjedan na izmaku

Podijeli

Nekolicina pripadnika Oružanih snaga oduzela si je život u posljednjih mjesec dana, kolike su šanse da je to samo slučajnost? Škoro podnio ostavku na mjesto predsjednika vlastite stranke, USKOK se prebacio s češljanja podno Medvednice ispod Marjana, poduzimaju se kako logični tako i nelogični potezi da se spasi ono od sezone što se još može spasiti, a eto i jedne pozitive, nakon godinu dana odgađanja napokon je zapaljen plamen dugoočekivanih Olimpijskih igara. Više u pregledu tjedna.

U nešto više od mjesec dana petero pripadnika Oružanih snaga smrtno je stradalo izvan službe, a još petorici pripadnika prijeti nečasni otpust zbog konzumacije droga. Postavlja se pitanje što se to događa u Hrvatskoj vojsci? MORH kaže da će uložiti sve napore kako bi se ubuduće prevenirali takvi događaji, a iako kriminalističko istraživanje još traje, oni samouvjereno iznose: slučajevi su individualni i nisu povezani sa sustavom.

”Svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svojih osobnih stresova i problema i situacija”.

Miroslav Škoro dao je ostavku na mjesto predsjednika Domovinski pokret. Ostavka je zatekla njegove stranačke kolege koji su se brže bolje dočekali na nož. Škorina sestra Vesna Vučemilović ljuta na brata, ljuta na kolege, Daniel Spajić optužio ju je da iznosi lažne vijesti, a Vučemilović nama kaže:

”Od utorka tražim da se sazove Predsjedništvo. Očigledno nešto petljaju, muljaju, spletkare i ne znam čega se boje. Očekjem još objeda degutantnih jer je to takva ekipa. Ja se na tu razinu neću spuštati”.

A Škori, nakon svega izgleda ostaje samo pjesma.

”Jednom imao sam sve, uzeli mi tuđi ljudi”, pjeva Škoro u svojoj pjesmi.

Nakon što je ispretresao gotovo sve podno Medvenice, USKOK je akciju preselio podno Marjana. Upali su u zgradu splitske Gradske uprave i temeljito je pretražili. Uhićeno je 12 osoba koje se terete za primanje i davanje mita te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, kao i krivotvorenje službene isprave te građevinske malverzacije…Za četvero je određen istražni zatvor.

Predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi istekao je mandat, a kako zbog nesuglasica predsjednika Zorana Milanovića i parlamentarne većine nije izabrana osoba koja bi ga na toj dužnosti zamijenila, najvišim sudom privremeno će upravljati zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela. Predsjednik Milanović pak je poručio da je na čelu suda nelegitimna osoba, ali i da postoji još jedan problem.

”Mi ustvari nemamo predsjednik DIP-a jer konstitutivnost predsjedniku DIP-a daje prisega koju polaže u Hrvatskom saboru. Ovaj to nije napravio niti neće. I nema temeljem čega. Ako on da prisegu onda to može napraviti i njegov sestrić ili strina”.

Mahnita pucnjava mladića u listopadu prošle godine na Banske dvore u kojoj je ranjen i jedan policajac je terorizam, odluka je DORH-a, ali je zbog smrti napadača odbačena kaznena prijava.

Posljednja tri tjedna bilježimo troznamenkasti broj novozaraženih koronavirusom. Zbog rasta broja slučajeva, vladajućima su se počele tresti gaće da sezona naprasno ne završi. A da brže bolje spase što se od sezone spasiti da, uvode nove restrikcije duž jadranske obale. Vlada je donijela zaključak da neće uvoditi obvezno cijepljenje za sve građane RH, no i dalje nije usuglašeno što će biti sa sektorom zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja. Ministar rada Josip Aladrović:

”Još uvijek razmatramo potencijalne modele različitih vrsta ili Covid potvrda ili na neki drugi način afirmacije koja je snažnija od one koja ide prema generalnom stanovništvu”.A još jedna novost kako građane nagnati da se cijepe je uvođenje cijepljenja u ljekarnama.

Šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica, konačni su prijedlozi motiva na eurokovanicama koje ćemo uskoro koristiti. Lik Nikole Tesle kao simbola Hrvatske, očito je zasmetalo susjedima. Milanović i Plenković osvrnuli su se na reakcije iz Srbije.

”Svojatati Teslu možda nije ok od Hrvatske, a od Srbije još manje”, rekao je Milanović. ”Mogu imati rezerve, mogu imati svoj stav, ali nemaju nikakav utjecaj. Nikola Tesla se rodio u Smiljanu, rodio se na teritoriju RH”, poručio je Plenković.

Otvorene su 23. ljetne Olimpijske igre u Tokiju, najiščekivanije Igre u povijesti, kako je i najavljeno uz vrlo stroge epidemiološke mjere. Mnoge zemlje prodefilirale su sa smanjenim brojem sportaša, a među njima i Hrvatska na čelu s našim zlatnim olimpijcima Sandrom Perković i Josipom Glasnovićem, koji su nosili hrvatsku zastavu na svečanoj ceremoniji otvaranja. Držimo fige i nadamo se što većem broju medalja oko vrata.

Podijeli