Ruši se prva kuća s crvenom naljepnicom nakon zagrebačkog potresa

Ruši se prva kuća s crvenom naljepnicom nakon zagrebačkog potresa

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Konačno je krenulo. Od zagrebačkog potresa prošlo je godinu dana i tri mjeseca, a danas je počelo rušenje prve kuće s crvenom nalijepnicom na Markuševcu.Prema planu obnove i donesenim propisima, zamjenske kuće bit će sagrađene ovisno o broju prijavljenih stanara koji su živjeli u njima u trenutku potresa. Trošak rušenja snosi država nakon što Ministarstvo donese odgovarajuću odluku. U Zagrebu je žutim i crvenim naljepnicama evidentirano oko šest tisuća zgrada koje po zakonu moraju biti obnavljane. Za konstrukcijsku obnovu aplicirali su stanari 461 zgrade, a obnova je odobrena za njih 63, što iznosi samo jedan posto odobrene obnove.

Na terenu je bio i ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba i okolice Damir Vanđelić:

“Ova kuća je simbol početka fizičke obnove Zagreba. Dobili smo tri odluke iz Ministarstva, sve je ugovoreno, danas počinje prva, sutra druga. Ministarstvo je najavilo još 18 odluka o uklanjanju. Nadam se da će se proces ubrzati. Trebamo vidjeti da se na terenu nešto događa.”

Sve odluke o obnovi po zahtjevima građana su u nadležnosti Ministarstva, rekao je Vanđelić i dodao da je broj rješenja koje oni u Fondu dobiju dva po tjednu.

“Mi se sad zaista moramo potrudit da zahtjeve građana koji se obrađuju u ministarstvu pretvorimo u odluke. Što više odluka dobijemo, u stanju smo lansirati 50 natječaja dnevno i ugovarati ih.”

Podijeli