Raste broj oboljelih; Plenković: Nažalost na 45 zaraženih osoba, jedna će preminuti

Raste broj oboljelih; Plenković: Nažalost na 45 zaraženih osoba, jedna će preminuti

Podijeli

U Hrvatskoj je detektirano 3217 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše od kraja prošle godine. S dijagnozom COVID-a preminulo je 36 osoba. Nastavlja rasti broj pacijenata u bolnicama, sada ih je preko 1700, od čega je na respiratoru njih 171. Dok se javnost brine oko cjepiva, vlast radi na pripremama za izradu COVID putovnica.

Veći broj slučajeva posljedica je niza druženja tijekom uskrsnih blagdana, poručio je premijer Andrej Plenković te ponovio da Hrvatska ima politiku primjerenih, pažljivo kalibriranih restiktivnih mjera koje omogućuju normalniji život, obrazovanje, rad, poslovanje, gospodarstvo, kretanje.

“Da bismo mogli nastaviti s ovakvim okolnostima, važno je da ljudi razumiju da će, nažalost, na 45 zaraženih osoba u Hrvatskoj, prema statistici koji danas imamo, jedna preminuti u narednim tjednima.”

Plenković je apelirao na sve da naprave minimum – nose maske, održavaju distancu, provjetravanju prostor. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije dovodi se u pitanje održavanja nastave uživo. Resorni ministar Radovan Fuchs rekao je da će nastaviti s primjenjivanjem modela C na lokalnoj razini, jer se, kako kaže, pokazao vrlo učinkovit. Dodao je da je upravo na ovaj način oko 78 posto ukupne nastave do sada održan uživo, a zatim najavio:

“U dogovoru s Gradom Zagreb i Zagrebačkom županiji, učenici će sljedeći tjedan prijeći na C model nastave kako bismo utjecali na trenutnu epidemiološku situaciju. Danas imamo 241 učenika koji su pozitivni, što je jedan manje nego jučer i 18 manje nego prošli tjedan, ali svejedno ćemo prijeći na C model.”

A kako bi osigurali što veći broj turista Vlada je po direktivi EU-a počela raditi na sustavu za COVID putovnice, odnosno zelene potvrde kako ih još zovu. Ministar Davor Božinović rekao je i koja je svrha osnivanja radne skupine za njihovu izradu:

“Osiguravanje cjelovitosti, povjerljivosti, raspoloživosti i neporecivosti strojno očitljivih podataka o cijepljenim, testiranim i oboljelim osobama, automatski i u stvarnom vremenu dohvatljivih podataka u vlasništvu Ministarstva zdravstva koji će biti podloga za izdavanje prekograničnih interoperabilnih zelenih potvrda.”

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je i kako će potvrde izgledati te tko će s njima rukovati.

“Čim je izašao prijedlog nove uredbe da se što prije donese zelena digitalna potvrda koja će olakšati sama kretanja između država članica. Ona će biti u digitalnom obliku, što jednostavniji oblik i što se tiče samog QR koda on mora sadržavati sve podatke koji moraju biti interoperabilni. MUP, Granična policija, HZJZ, Ministarstvo turizma, svi rade u zajedničkoj skupini, kako bi sam dokument trebao izgledati.”

Rekla je da neće biti ublažavanja kriterija za ulazak u zemlju. Oni koji nisu cijepljeni, nemaju potvrdu o preboljenju ili nemaju negativan test na koronavirus u zemlju neće moći ući. Brnjac je dodala da će se ovom potvrdom, odnosno putovnicom, dobiti jasno definirani kriteriji između svih država članica, a isto će vrijediti i za treće zemlje.

Podijeli