Prvi dan u Saboru zastupnici s potvrdama, ne smiruju se reakcije

Prvi dan u Saboru zastupnici s potvrdama, ne smiruju se reakcije

Podijeli

Aktualno prijepodne u Saboru kao i svaki puta bila je prilika da zastupnici premijeru i ministrima postave pitanja i dobiju odgovore. Među 40-ak pitanja bilo je onih koja su stvarno tražila odgovore, a bilo je i nekoliko odgovora, ostatak je protekao u pokušajima uvreda, humora i dominacije.

​Niz pitanja postavljali su saborski zastupnici Vladi tijekom aktualnog prijepodneva. Bilo je čak i slaganja, ali, očekivano više neslaganja. Tako je MOST-ov Miro Bulj ustvrdio da Stožer donosi odluke mimo zakona i uzrokuje podjele među građanima referirajući se na covid potvrde.

“A to je dokaz i sami zakon o kaznama onih koji ih nepoštivaju, što znači da ste nezakonito donijeli mjeru. Od vas kao pravnika to se nije očekivalo, poglavito što ste podijelili hrvatski narod u teškim vremenima COVID krize.”

S obzirom da se u Sabor ne može bez covid potvrde, premijer Plenković mu je prigovorio da je podržao prosvjed protiv covid potvrda da bi se danas testirao za ulazak u Sabor.

“Kako se možemo narodski govoreći, moj ‘čovik i po‘ iz Sinja naslikavati u subotu kontra brisa, a jutros uzeti bris i doći u Sabor, kako bi mi to u Sinju na kavi rastumačili. Je li bris problem ili nije, meni se čini da nije.”

SDP-ov šef Peđa Grbin komentirao je subotnji prosvjed i skupine za koje kažu da parazitiraju na njemu, kritizirao stožer kao paratijelo i pitao zašto potvrde trebaju za knjižnicu, a ne i za kafiće.

‘‘Te političke skupine parazitiraju na činjenici da mnogi naši građani ne razumiju zbog čega određene mjere postoje i zbog čega su određene mjere za borbu protiv epidemije donose. Međutim poštovani predsjedniče Vlade, pitam Vas jeste li svjesni svoje odgovornosti za nerazumijevanje mjera koje donosi paratijelo Stožer‘‘, upitao je Grbin.

​Premijer Plenković je odgovorio:

‘‘Evo prigode da se ja u potpunosti usuglasim sa prvih 40 sekundi Vašeg izlaganja. Međutim kada govorite o Stožeru civilne zaštite kao nekakvom paratijelu, tu se naši putevi razilaze. Sabor je ovlastio na temelju Zakona o sustavu civilne zaštite Stožer civilne zaštite da donosi odluke, da prati pandemiju na dnevnoj bazi i kao i svi ostali prilagođava i mjere‘‘, odgovorio je Plenković.

Zastupnik suverenista Marijan Pavliček zahtjeva testiranja za sve koji ulaze u Sabor i najavljuje tužbe protiv stožera u slučaju zaraze.

“Danas ulazim u Sabor kao zdrava osoba, imam potvrdu od liječnika i pitam se što će se dogoditi ukoliko se netko od nas necijepljenih zarazi u Saboru. Od koga smo se zarazili, cijepljenih. Ukoliko se itko, a potvrdi se da se zarazio u Saboru, mi ćemo podnijeti tužbu protiv Stožera civilne zaštite jer je nas necijepljene doveo u situaciju da se možemo zaraziti od cijepljenih koji nisu testirani.”

Pavliček kaže da ljude ne smijemo dijeliti na cijepljene i necijepljene i da se i cijepljeni trebaju testirati. Osim suverenista testovima su se okrenuli i u Mostu. Nikola Grmoja.

“Treba propitati koliko na povećanju smrtnih slučajeva utječu covid-potvrde, koliko stanje zdravstvenog sustava. Pogledajte Slovačku koja u procijepljenosti nije puno bolja od Hrvatske, a kada govorimo o smrtnosti puno bolje stoji. Mi nigdje nismo govorili protiv cijepljenja, samo tražimo iste kriterije i govorimo protiv potvrda”.

Podijeli