Prosvjedi pred bolnicama, pad Facebooka i potres u Dalmaciji, ali i u...

Prosvjedi pred bolnicama, pad Facebooka i potres u Dalmaciji, ali i u zagrebačkom Holdingu obilježili tjedan iza nas

Podijeli

Iza nas je izrazito buran i sadržajan tjedan, a Damon Balenović pokušao je pobrojati najvažnija događanja u Pregledu tjedna Media servisa.

​Tjedan je počeo burno i uz galamu. Obvezne COVID potvrde u sustavu zdravstva i socijale dovele su do bunta manjeg dijela zaposlenika u tim sustavima, ali i dijela građana koji su opkolili KBC Zagreb i KBC Split. Ne žele se cijepiti, nisu preboljeli koronu, ali ne žele se ni testirati na trošak poreznih obveznika. Sve je bilo na rubu incidenta, a ministar Beroš je poručio…

“Nema nagovaranja nikoga na cijepljenje i zato smo omogućili testiranje. tri su uvjeta, preboljenje, cijepljenje ili testiranje dva puta tjedno. Struka je to iznjedrila.”

I dok Zagreb i okolica te Banovina još uvijek čekaju obnovu nakon razornih potresa, priroda je opet pokazala zube. Jak potres magnitude 4,6 prema Richteru pogodio je Dalmaciju.

Premijer Andrej Plenković.

“Očito su bile tek manje štete. Tako da možemo reći da smo u okolnostima ovih potresa, u zadnje skoro dvije godine, dobro prošli. Nadamo se da neće biti drugih.”

No, nije to ništa prema potresu kojeg su doživjele mlađe generacije i razno razni influenceri. Facebook, Messenger, WhatsApp te Instagram u potpunosti su prestali raditi pa su ljudi bili prisiljeni na nekoliko sati raditi nešto korisno, razgovarati licem u lice ili barem slati već zaboravljene SMS poruke.

Komunikacijski stručnjak Petar Tanta.

“Ovo nije ni prvi ni zadnji put da se ovo dogodilo. Velike kompanije poput Facebooka i Googlea uče iz ovakvih stvari i zapravo će sada napraviti čitav niz protokola koji će regulirati da se ovakvo nešto više ne dogodi.”

Javnost, kako domaću tako i europsku, potresla je snimka mlaćenja migranata kod hrvatske granice s BiH. Potvrđeno je da su to činili policijski službenici. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović o sumnjama da takve naredbe dolaze s viših razina.

“Ja ne znam za vaše sumnje, međutim naša tijela će sigurno provesti sve ono što treba provesti, a to uključuje naravno i iskaze policijskih službenika i onda ćemo vidjet što će oni iskazati.”

Tko kaže da se Milanović i Plenković ne mogu dogovoriti? Da, bilo je tu nekoliko mjeseci natezanja, ali dvojica državnika uspjela su sapunicu privesti kraju jer vladajuća većina podržala je Milanovićevog suca Radovana Dobronića kao kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

“Što se nas tiče, sudac Dobronić zadovoljava uvjete javnog poziva. Prema našim procjenama riječ je o poštenom čovjeku zainteresiranom za svoj posao i zasigurno nesklonom korupciji u bilo kojem pogledu. Sutra ćemo pozitivnim ocijeniti nastupe i Dobronića i Mrčele.”

A ministar pravosuđa i uprave Malenica predstavio je prijedlog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Naravno, stigle su kritike. Saborska zastupnica i bivša čelnica Povjerenstva za sukob interesa Dalija Orešković.

“Taj Zakon ne donosi ništa suštinski novo, nešto malo je proširen krug dužnosnika, ali u biti ništa drugačije od onoga što je samo Povjerenstvo predložilo još 2017.. Da je tada postojala politička volja, ove promjene koje se sada predlažu u javnosti kao nešto spektakularno odavno su već mogle biti usvojene i na snazi. Treba otvoreno i jasno reći ovo je Zakon po mjeri HDZ-a.”

Buran je tjedan iza aktualne vlasti Grada Zagreba. Gradonačelnik Tomislav Tomašević morao se braniti nakon što ga je bivši član uprave Zagrebačkog Holdinga Ante Samodol optužio za rušenje integriteta Uprave Holdinga na račun Nadzornog odbora, ali i za pogodovanja. Gradonačelnik tvrdi – “Moja je savjest čista”.

“Ja potpuno odbacujem takve optužbe. Ako ima ikakve optužbe neka tuži, mi smo spremni s time se nositi. Neka pokrene bilo kakve tužbe ako smatra da smo mi napravili bilo što protuzakonito. Napravilo smo ono što je bila naša dužnost. Moja savjest je čista, moja odgovornost je i dalje velika i moja odlučnost je u tom smislu čvrsta.”
Zvuči poznato zar ne? Ali dobro. No, nije to bio jedini problem za Tomaševića. Darko Richter se povukao iz postupka imenovanja ravnateljem Dječje Bolnice Srebrnjak, nakon što su medije preplavile njegove ranije jako disutabilne izjave, poput one da je umjetna oplodnja poput silovanja u epruveti.

​Povuklo se i Upravno vijeće. Isto ono koje je imenovao glavom i bradom zagrebački gradonačelnik Tomašević.

A nakon dugog predviđanja raskola najjače oporbene stranke, dogodio se konačan krah SDP-a. Saborski Klub zastupnika SDP-a se raspustio i pod vodstvom šefa stranke osniva se novi, dok se 18 izbačenih i nezadovoljnih članova udružuje u Klub socijaldemokrata te će tako postati drugi najveći saborski klub. Među izbačenima našao se bivši predsjednik stranke Davor Bernardić.

“Žao mi je zbog ovoga što se dogodilo, no život ide dalje. Svaki kraj je početak nečeg novog. Na taj način smo se i postavili. Nažalost, današnje rukovodstvo stranke nije ni socijalno, još manje je demokratsko. Ostalo je samo ono ‘partija‘ i to u najgorem smislu riječi – komesarskom. To nije dobro za socijaldemokraciju.”

Podijeli