Priopćenje ogorčenih klubova: ‘Mato Kljajić jedini krivac za nered u nogometnim ligama’

Priopćenje ogorčenih klubova: ‘Mato Kljajić jedini krivac za nered u nogometnim ligama’

Podijeli

Mjesec dana ostalo je do početka prvenstva u natjecateljskoj sezoni 2021/22., a brojni klubovi, koji ovih dana kreću s pripremama, još uvijek ne znaju u kojoj nogometnoj ligi će se natjecati. Jedini krivac za nastalu situaciju je Mato Kljajić, aktualni predsjednik Međimurskog nogometnog saveza, koji je njemu svojstvenim diktatorskim pristupom u svibnju 2021. bez prethodnog kontaktiranja klubova i bez glasanja na Izvršnom odboru MNS-a vodstvu ŽNS-a Varaždin potvrdio nastup međimurskih klubova u Četvrtoj nogometnoj ligi Čakovec-Varaždin i u sezoni koja je pred nama. Prije godinu dana upravo je Kljajić klubovima obećao da će poštivati njihovu volju o formiranju lige.

Kako je sezona 2020/21. išla prema kraju tako se očekivao rasplet situacije. Kljajić je za 10. lipnja zakazao sastanak na koji su pozvani međimurski klubovi iz 4. NL ČK-VŽ, kao i najbolji klubovi iz međimurske 1. ŽNL, a vezano uz poznate promjene u sustavu natjecanja od sezone 2022/23. Klubovi su ponovno zauzeli stav gdje traže da se već od sezone 2021/22. ne formira 4. NL ČK-VŽ, a sve prema decidiranom članku 35. iz Propozicija natjecanja 4. NL ČK-VŽ o obnavljanju lige, koji glasi:

“Na kraju prvenstva 2020/21. iz skupine ČK-VŽ obvezno ispada posljednjeplasirani klub, odnosno onoliko klubova koliko je potrebno da skupina ČK-VŽ u natjecateljskoj 2021/22. godini broji do 14 klubova. U skupinu ČK-VŽ izravno ulaze prvaci ili klubovi ŽNS-a ČK-VŽ zaključno do 5. mjesta, te klubovi koji su ispali iz Treće HNL da bi Liga brojila do 14 klubova. U IV NL mogu ući samo klubovi koji ispunjavaju uvjete iz Odluke o uvjetima za natjecanje u IV NL.

Druga opcija: Ukoliko se na kraju prvenstva 2020/21. neće formirati Četvrta NL ČK-VŽ, svi klubovi Međimurskog i Varaždinskog saveza će formirati lige unutar svojih ŽNS-a, a što će biti obuhvaćeno Propozicijama za natjecanje Međimurskog i Varaždinskog saveza“. (op. Propozicije su donijete 13. srpnja 2020., s potpisom Nenada Horvatića, predsjednika ŽNS-a Varaždin)

Nakon odrađenog sastanka klubovi su se ovjerenim izjavama izjasnili da ne žele nastupiti u 4. NL ČK-VŽ već od sezone 2021/22. Nadalje, 15. lipnja iz ŽNS-a Varaždin na adrese klubova dolazi obrazac za prijavu u natjecanje kojeg do zadanog roka (30. lipnja) nisu poslali sljedeći klubovi: NK Međimurec, NK Mladost (SM), NK Nedelišće, NK Omladinac, NK Dinamo (P), NK Centrometal, NK Sloga (Č), kao ni klubovi plasirani do 5. mjesta u 1. ŽNL: NK Graničar, NK Podturen, NK Polet (P), NK BSK, NK Dubravčan.

Na Kljajićevu zamolbu ŽNS Varaždin zatim je produžio rok za prijavu do 5. srpnja do 10 sati. Pored toga, bez znanja klubova kolo prije kraja prvenstva donijete su izmjene u Propozicijama natjecanja 4. NL ČK-VŽ prema kojima se prijava za nastup u ligi omogućava i klubovima plasiranim ispod 5. mjesta u 1. ŽNL. Izmjene u Propozicijama u toku prvenstva čak i u ovim vremenima nisu dopustive i netko će morati odgovarati za svoje postupke koji se kose pravilima.

Kljajićevim lobiranjem, za nastup u 4. NL ČK-VŽ zatim su se uz NK Mladost (SM), NK Mladost Komet (P) i NK Dinamo (D), iz 1. ŽNL prijavili sljedeći klubovi: NK Galeb (Liga za prvaka), NK Draškovec, NK Naprijed, NK Sloga (Š), NK Hodošan (Liga za ostanak), od kojih se posljednje navedeni prema Propozicijama 1. ŽNL nalazi na poziciji koja ga vodi u 2. ŽNL. Bila je to kap koja je prelila čašu, i klubovi su odlučno krenuli sa zahtjevom za sazivanje izvanredne Skupštine MNS-a za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Kljajiću, za što je sakupljeno znatno više potpisa skupštinara nego je minimalno potrebno.

Sa svim navedenim pozabavit će se više instance jer se radi o višestrukom kršenju pravilnika nogometnih natjecanja, a što nikako ne ide na čast Mati Kljajiću – predsjedniku Međimurskog nogometnog saveza, članu Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, predsjedniku Komisije za amaterski nogomet Hrvatskog nogometnog saveza, predsjedniku Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije.

U nastojanju da riješe problem, a da pritom ne zaprljaju svoje ruke, Hrvatski nogometni savez i Ministarstvo turizma i športa RH daju suglasnost ŽNS-u Varaždin na temelju kojeg njihov Odbor za hitnost 22. srpnja donosi odluku o izmjenama Propozicija natjecanja koja se odnosi na završenu (!) sezonu i glasi: “U natjecanje 4. NL ČK-VŽ za natjecateljsku 2021/22 godinu mogu se prijaviti i klubovi ispod 5. mjesta 1. ŽNL međimurske zaključno s 15. mjestom, a koji zadovoljavaju propisane uvjete i kriterije za natjecanje u Četvrtoj NL, a koji su se prijavili u zadanom roku”.

Dio članka iz Propozicija koji govori o mogućem neformiranju lige odjednom je nestao, 10 dana nakon završenog prvenstva! Možda jesmo mali, ali nismo zaslužili da se na ovakav način vrijeđa zdrav razum i gazi po klubovima i ljudima koji se iz dana u dan bore da bi njihovi klubovi mogli normalno funkcionirati.

Ogorčeni kluboviPodručje privitaka

Podijeli