Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, gradonačelnica primila predstavnice Udruge slijepih MŽ

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, gradonačelnica primila predstavnice Udruge slijepih MŽ

Podijeli

15. listopada u cijelom svijetu obilježava se kao Međunarodni dan bijelog štapa. Cilj je senzibilizirati javnost na probleme i izazove koje slijepe osobe, čiji je bijeli štap znak prepoznatljivosti, imaju u svakodnevnom životu. Tim povodom predstavnice Udruge slijepih Međimurske županije u petak je primila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar i tajnica Marina Gašparić gradonačelnicu su upoznali s aktivnostima koje ova udruga provodi s ciljem povećanja kvalitete života svojih članova. Imaju 150 članova, provode europske projekte, a projektno surađuju s Županijom i međimurskim gradovima i općinama. Istaknule su da se svakodnevno suočavaju s novim izazovima, koje, u suradnji sa zajednicom, nastoje rješavati u hodu.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini naglasila je da će u Gradu uvijek imati podršku i partnera za provođenje svojih aktivnosti. Grad će i dalje financirati projekte koji za cilj imaju bolje uključivanje slijepih u društvo, ali i rušiti barijere i prepreke s kojima se ta skupina naših sugrađana svakodnevno susreće.

Inače, Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svakog 15. listopada od 1964. godine, kad je američki predsjednik Lyndon Johnson taj dan proglasio Danom bijelog štapa. U našoj zemlji ovaj se dan kao Međunarodni dan slijepih osoba počeo obilježavati 1996. godine.

Podijeli