Pogoršanje epidemiološke situacije u Međimurskoj županiji

Pogoršanje epidemiološke situacije u Međimurskoj županiji

Podijeli
Foto: Iva Muminović

Pogoršala se epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji pa se bližimo brojkama iz siječnja. Testirano je 365 osoba, od kojih je čak 125 novopozitivno, što je 35 % pozitivnih od broja testiranih. Dobre su vijesti da nema preminulih te da se oporavilo 37 osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se 34 pacijenata. Trenutno je u Međimurju aktivno 374 slučaja koronavirusa. 7-dnevna incidencija iznosi 305 novooboljelih na 100 000 stanovnika, a 14-dnevna 526 pozitivnih na 100 000 stanovnika. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal naglasila je kako prevladavaju britanski sojevi, a uz pridržavanje mjera, najefikasnije je cijepljenje.

“Ovog vikenda planirano je cijepljenje 1700 osoba, a idući tjedan očekuje se cijepljenje 3000 osoba u dva navrata, srijedom i subotom, na postojećim punktovima u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću.U subotu, 10. travnja u dvorani MESAP bit će organizirano cijepljenje drugom dozom za 700 osoba, dok će se u Prelogu i Murskom Središću prvom dozom će se cijepiti 1000 osoba.”

Župan Matija Posavec rekao je kako je do danas cijepljeno 11 885 osoba, a najavio je i dolazak novih cjepiva do kraja travnja.

“Do kraja travnja tjedna u Međimurje stiže 12 365 doza cjepiva što je dogovoreno na jučerašnjem sastanku župana sa predstavnicima vlade i epidemiolozima. to iziskuje uključenje većeg broja liječnika, epidemiologa i administrativnog osoblja s obzirom na više termina cijepljenja.”

Tako su u planu još dvije masovne akcije cijepljenja idući tjedan, odnosno u srijedu 14. i subotu 17. travnja gdje će se cijepiti oko 3 000 osoba. Trenutno su na raspolaganju tri vrste cjepiva – Moderna, Pfizer i Astrazeneca, dok bi krajem ovog mjeseca trebao stići i Johnson. Da su nuspojave normalna pojava kod korištenja bilo kojeg lijeka, osvrnula se ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal.

“Ne postoji ni jedan agens ni lijek koji nema neželjene nuspojave. Ljudi su biološki različiti pa stoga su različite i reakcije na bilo koju stranu tvar koja ulazi u tijelo. Poručila bih građanima da s povjerenjem dođu na cijepljenje i s Astrazenecom, jer je cijepljenje najsigurnija mjera koja ih može dugoročno zaštititi od bolesti te im omogućuje najnormalniji život.”

Ako netko unutar 14 dana nakon cijepljenja primjeti kratkoću daha, otežano disanje, neobičnu bol na trbušnom području, probleme s vidom ili pak intenzivne glavobolje, neka se javi svojem liječniku. Koje se mjere provode na hrvatskim granicama do 15. travnja, kazao je Nenad Risek iz Policijske uprave međimurske.

“Građani u RH mogu ulaziti sa potvrdom o brzom antigenskom testu, no ta potvrda mora biti na popisu koji je usuglašen u EU. Nadalje, mogu ući sa potvrdom o negativnom PCR testu, pa potvrdom o cijepljenju sa drugom dozom od čega je prošlo 14 dana. Također, moguća je i potvrda o preboljenom COVID-u koja vrijedi 180 dana od ozdravljenja. Djeca do 7. godne starosti u pratnji roditelja ne moraju imati test, ali roditelji moraju biti negativni. Još jedan od načina je ulazak u RH pa odlazak u samoizolaciju od 10 dana, no, pošalju li email-om potvrdu da su negativni, samoizolacija se ukida.”

Podijeli