Pogled koji oduzima dah! Rijetki će moći uživati u ovakvom prizoru

Pogled koji oduzima dah! Rijetki će moći uživati u ovakvom prizoru

Podijeli

Život i rad u svemiru postat će realnost, smatraju u kompaniji Axiom koja je jučer postigla dogovor s NASA-om koji bi mogao biti prvi korak prema svemirskom turizmu na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

NASA je tu kompaniju odabrala za razvoj prvih naseljivih komercijalnih modula koji će se moći povezati s ISS-om. Moduli bi trebali omogućiti edukaciju astronauta, znanstvena istraživanja i tehnološke demonstracije u niskoj orbiti, komentirali su iz NASA-e. Među inima, to znači da će osim astronauta, znanstvenika i istraživača, na tom modulu svoje mjesto pronaći i svemirski turisti koji će biti spremni platiti cifru za takvo riskantno i nezaboravno putovanje.

Axiom (Foto: Axiom Space)

Nakon dobivanja ugovora s NASA-om kreće razvoj modula koji će se povezati s ISS-om, a koji bi prema svemiru, odnosno Međunarodnoj svemirskoj postaji trebao poletjeti u drugoj polovici 2024. godine – ako sve bude išlo po planu, naravno. Osim dodatnog mjesta za smještaj astronauta, modul bi uključivao i prostor za istraživanje i proizvodnju, ali i opservatorij iz kojeg će se pružati najljepši pogled na Zemlju.

Osim što je to prvi korak prema turizmu na ISS-u, to je i prvi korak Axioma vlastitoj privatnoj svemirskoj postaji koja bi u budućnosti mogla odvojena od Međunarodne svemirske postaje. Planovi su svakako iznimno ambiciozni, no kompanija zapošljava ljude koji znaju “ponešto” o svemiru te je na njenom čelu bivši rukovoditelj programa ISS-a Michael Suffredini, a dio kompanije i Charles Bolden, bivši astronaut i bivši zaposlenik NASA-e, piše zimo.

Podijeli