Podijeljeni certifikati prodavačima na čakovečkoj Gradskoj tržnici

Podijeljeni certifikati prodavačima na čakovečkoj Gradskoj tržnici

Podijeli

Nedavno obnovljena čakovečka Gradska tržnica, certificirana je seljačka tržnica. To znači da na njoj proizvode mogu prodavati i lokalni proizvođači, a da je uistinu riječ o domaćim proizvodima, jamči certifikat koji se prodavačima dodjeljuje svake godine. Za 2021. certificiranje je provedeno u lipnju, dobilo ga je 48 proizvođača, a ove subote uručila im ih je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Prilikom uručivanja ovogodišnjih certifikata, gradonačelnica Cividini rekla je da trendovi i briga za zdravlje, građane s kupnje povrća i voća u supermarketima ponovno okreće prema domaćim, lokalno uzgojenim proizvodima. Stoga je važno da je roba koja se prodaje na Gradskoj tržnici uistinu proizvedena na našim seljačkim gospodarstvima. Upravo certificiranje, istaknula je Cividini, svima nama potvrđuje da je ono što kupimo kod prodavača, plod rada i truda naših poljoprivrednika. Važno je i to što kupnjom takvih proizvoda pomažemo i našim seljacima te tako pridonosimo očuvanju domaće poljoprivrede, koja se teško nosi s konkurencijom velikih trgovačkih lanaca.

U pratnji gradonačelnice prilikom podjele certifikata bio je i direktor Gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM Ivica Perhoč. Rekao je da se certificiranje provodi od 2012. godine, u skladu s pravilima Udruge hrvatskih tržnica u kojoj je i naš plac. Dodijeljenim certifikatom, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ostvaruje pravo uporabe oznake “Proizvodi hrvatskog seljaka”, koja je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama. Svrha certifikacije je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima uz jamstvo porijekla proizvoda.             Prve godine bilo je certificirano 36 proizvođača, dok ih danas na čakovečkom placu ima 48. Riječ je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Međimurja i okolnih županija koji prodaju na našoj tržnici.

Podijeli