Počelo masovno cijepljenje, Beroš: Cilj je do ljeta procijepiti 50 posto populacije

Počelo masovno cijepljenje, Beroš: Cilj je do ljeta procijepiti 50 posto populacije

Podijeli

U Hrvatskoj su na gotovo 7 tisuća testiranja, evidentirana 343 nova slučaja zaraze koronavirusom. S dijagnozom COVID-a preminulo je još 13 osoba, a u posljednja 24 sata oporavilo se njih 240. U Hrvatskoj je počela druga faza cijepljenja starije populacije i kroničnih bolesnika, a ministar zdravstva iznio je jasan cilj: “do početka ljeta procijepiti 50 posto odrasle populacije”.
Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, ocijenio je ministar zdravstva Vili Beroš te dodao:

“Grupna okupljanja i prijetnja novim sojevima je element na koji moramo obraćati pažnju. Stoga i nadalje trebamo biti odgovorni. Jedini porast kojem trebamo težiti je porast odgovornosti i porast broja cijepljenih.”

Zagreb se jučer priključio ostatku Hrvatske te počeo 2. fazu cijepljenja osoba starije životne dobi i osoba s kroničnim bolestima. Osim u ordinacijama obiteljske medicine, od jutros i u sportskoj dvorani na Ksaveru. Ravnatelj NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar za Media servis je potvrdio da je odličan odaziv te da dosad nije bilo nikakvih problema.

“Mi smo ono što smo dobili podijelili u petak i jučer ujutro – 12 tisuća doza AstraZenece. Po našim informacijama, trebali bi u petak opet dobiti veću količini AstraZenece, a Moderne u četvrtak, pa ćemo vidjeti što ćemo dobiti. Planirali smo i po jednu bočicu Moderne dati svakom cijepitelju, no nije stigla, pa ćemo to rješavati čim dobijemo cjepivo.”

Lokacija na Ksaveru ipak je izazvala određene probleme.Velike gužve, višesatno čekanje u redovima i pritužbe građana na lošu organizaciju. Dok Beroš tvrdi da su gužve odraz svijesti građana o potrebi cijepljenja, epidemiolog Krunoslav Capak pokušao je pojasniti kako je do toga došlo.

“Htjeli smo postići da svakih pola sata dođe 70 ljudi, ali ljudi se očito žele što prije cijepiti i misle da možda neće doći na red ako ne dođu na red. Žao nam je da stariji i kronični bolesnici moraju čekati u redu. Drugi puta ćemo napraviti drukčiji način pozivanja. Uskoro kreće i online platforma naručivanja cijepljenja koja će nam znatno olakšati organizaciju ovakvih tipova cijepljenja-“

I premijer Andrej Plenković prokomentirao je redove za cijepljenje.

“Ja sam otpočetka govorio Stožeru, ministru zdravstva, ljudima iz HZJZ-a da je jako važno da cijela piramida, kad cjepivo dođe, bude dobro organizirana i dobro strukturirana.Očito je došlo do nekih devijacija. Dobro je što sada očekujemo više cjepiva, do kraja ožujka 700 tisuća doza.”

Izgleda da se pojavljuje dilema pri odabiru prioriteta. Imaju li prednost zdravi stariji stanovnici ili mlađi sa određenim kroničnim bolestima? Epidemiolog Bernard Kaić.

“Naši prioriteti nisu tako precizno definirani, ali postoji mogućnost to puno detaljnije definirati. Na primjer, mogli bismo prihvatiti prioritete nekih zemalja koji su lako logični. Ako gledamo britanske, 80-godišnjak bi imao prednost pred 55-godišnjakom sa dijabetesom jer je dob glavni rizični faktor za komplikacije od COVID-a i smrt.”

A koji je načelni plan kada je u pitanju masovno cijepljenje na nacionalnoj razini? Beroš odgovara:

“Da do početka ljeta procijepimo preko 50 posto naše odrasle populacije. To je realno, i ako budu stizale dovoljne količine cjepiva mislim da to možemo izrealizirati.”

Podijeli