Plenković: Radikalno sam protiv toga da premijer bude osoba koja nije išla...

Plenković: Radikalno sam protiv toga da premijer bude osoba koja nije išla po izborni mandat

Podijeli
Foto: Iva Muminović

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a predsjednik stranke Andrej Plenković komentirao je izbornu kampanju. Tom prilikom je poručio da se neće sučeljavati jer nema s kime, ponovio je da je šef SDP-a Peđa Grbin abdicirao, a da Možemo! ima postotak kakav ima.Novinari su ga pitali zašto je protiv toga da premijer bude osoba koja nije kandidat kada je takva situacija bila za HDZ-ove vlasti i Tihomira Oreškovića.”Da, s čime se ja ne slažem. Ja sam radikalno protiv toga, zato je ta kombinacija i propala. Ne može biti predsjednik Vlade netko tko nije išao po izvorni izborni mandat. Ta tema za mene više nije bitna, ona pripada prošlosti. Otkako sam ja predsjednik stranke tu sam u 1. izbornoj jedinici, uvijek idem u političku utakmicu tamo gdje trebam biti, sučeljavam se s kime god trebam, naravno u okviru zakona. I u budućnosti će, uvijek, ja vjerujem, nakon standarda kojeg sam postavio predsjednik HDZ-a biti ovdje gdje je najveća utakmica, a to je centar grada Zagreba. Onaj tko je predsjednik Vlade i stranke mora ići na izbore da bi to potvrdio.”

Komentirao i manji broj žena na listama HDZ-a zbog čega će platiti kaznu… “Bitno je koliko će žena biti u Saboru”, istaknuo je Plenković.”Potpuno redundanta tema. Imamo 38 ili 39 žena na listama. U prošlom sazivu bilo je 19 zastupnica. Više je HDZ imao zastupnica nego 5, 6 ili 7 ostalih parlamentarnih stranaka skupa. Imamo članice Vlade, imamo dvije članice EP-a, imamo potpredsjednicu EK-a, imamo glavnu tajnicu Vijeća Europe, imamo članicu Revizorskog suda…”

Novinari su ga pitali i treba li Ustavni sud prije održavanja izbora reći da je izborna utakmica bila poštivana.”Morate pitati Ustavni sud. Mi se ponašamo zakonito, vodimo kampanju sukladno svim demokratskim načelima i pravilima, transparentno, radimo ono što radimo sve ove godine. Oni koji krše Ustav ili pak podržavaju kršitelje Ustava, oni su problematični i neka se njima bave Ustavni sud i DIP.”

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da će on, dokle je god na funkciji, zabranjivati prelete Rafalea.”Pa ja mislim da on neće dugo biti predsjednik jer su predsjednički izbori ove godine. Nakon toga, ja mislim, da ovakvog kršitelja Ustava nitko ne želi ponovno vidjeti na toj funkciji na kojoj nije učinio ništa, kao što nije učinio ništa kada je bio predsjednik Vlade. Njegova bilanca ne da je mizerna nego je postojeća kao predsjednika države. Za koga ga kupujemo? Ne kupujemo ih valjda da stoje u hangaru.”

  • Maximus
Podijeli