Plenković: Politički jednostavno ne dam da priča o HEP-u zasjeni mega uspjeh...

Plenković: Politički jednostavno ne dam da priča o HEP-u zasjeni mega uspjeh Vlade

Podijeli

Nakon što je Socijaldemokrata Davorka Vidovića zanimalo postoji li nešto dublje u aferi ‘plin za cent‘ jer tvrdi da je u pitanju eksces da bi se sve vrlo lako riješilo – smjenom odgovornih. Premijer Andrej Plenković je svima jasno i glasno poručio:

‘‘Vaša je zadaća kao oporbe da do sada u najuspješnijoj priči o provedbi programa ‘Sigurna Hrvatska‘ nađete jedno pozitivno odstupanje u lipnju koje će zasjeniti sve. Politički ne dam. Tu ne može prevladati teza da tu netko nešto krade, a tu je očito da nitko nikome ništa nije pogodovao. Onda politički najjednostavnije ne dam. Ne dam da politički od teme koja je mega uspjeh i ne može biti veći, što potvrđuje i peti paket mjera. Ovdje je bila greška, a mi ćemo o tome donositi odluke kad mi hoćemo‘‘.

Vidović se složio da se ne radi o aferi, nego o nepotizmu, klijentelizmu, neodgovornosti i nesposobnosti koja je nažalost vidljiva na ovom i drugim slučajevima i da se radi o sustavnom upravljanju.

‘‘Klijentelizam nije počeo s Vama, ali s Vama i Vašom Vladom i dalje debelo živi‘‘.

SDP-ovku Mirelu Ahmetović nije zanimalo zašto se premijer Andrej Plenković boji smijeniti predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića zbog afere ‘plin za cent‘, nego:

‘‘Gdje ste Vi u ovoj priči? Jeste li scenarist, redatelj, šaptač ili glavni glumac?‘‘

‘‘Za ova Vaša pitanja, sve smo rekli Vašim prethodnicima. Što se tiče moje uloge, moja uloga u svemu ovome je da Hrvati žive bolje nego da njima recimo upravljate Vi i Vaša ekipa‘‘.

Ahmetović ga je podsjetila da je upravo on instalirao Barbarića u HEP, kao i Davora Filipovića na čelo Ministarstva gospodarstva.

‘‘Čak da i niste sudjelovali osobno u malverzacijama, Vi ste gospodine Plenkoviću izravno svojim imenovanjima odgovorni za štetu koju je HEP pretrpio i za to se niste u stanju ni ispričati, a to će platiti građani Hrvatske kojima jadno manipulirate spominjući subvencije na struju. Kao da Vi njima nešto pomažete jer ste im Vi valjda te subvencije dali iz vlastitog džepa. Hoćemo li sutra slušati o Plenkovićevu državnom proračunu kao što sada slušamo o Plenkovićevim mjerama‘‘.

MOST-ovac Zvonimir Troskot na Aktualcu u Saboru premijera Andreja Plenkovića je upitao što planira poduzeti da zaustavi korupciju, a odnoseći se na aferu ‘plin za cent’ i Franu Barbarića, ali i na onu raniju u INA-i gdje je glavni akter bio Damir Škugor.”Danas izlazimo prvi put u javnost da imate člana Uprave HEP-a Šambića za distribuciju koji je potpisao ugovor o nekretnini ni manje ni više nego od Pave Vujnovca. Vi postavljate takve ljude. Taj čovjek odobrava plin, taj čovjek odobrava brojila i to su milijarde koje prolaze kroz njegove ruke. To je direktan sukob interesa jer baš od tisuću stanova koji su u Zagrebu, on je baš kupio stan od Vujnovca”.”Što ste spomenuli aferu Škugor u slučaju INA-e. To je otkrila Vlada, a ne oporba. Što se smijete? S Vama ipak nije nešto u redu? I gle čuda, što je još bitno, novac nije izgubljen. Što se smijete? Vi ste toliko duhoviti i zabavni da Vas je divota gledati, a kamoli slušati”.

A što se tiče stana kupljenog od Vujnovca, pita se kako do takvih informacija uvijek dolazi MOST i da ne postoji mehanizam unutar države da dođe do informacija da netko kupuje stan i od koga kupuje.”Jesmo li otkrili cijeli sustav, to sad više nije samo osoba Škugor, nego cijeli sustav, počevši od vašeg kriznog tima pa onda do krajnjeg korisnika Pave Vujnovca kojem Vi služite u Vladi i jer ste postali obični njegov glasnogovornik. To smo objelodanili a niste suvereni premijer, Vi ste obični glasnogovornik u Vladi Pave Vujnovca”.

A što se tiče podsmjeha u oporbenim redovima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković im je poručio:”Ne znam što je smiješno. Kolegice i kolege stalno se nešto smijete kada vam se ne sviđaju odgovori druge strane. Pustite svatko ovdje ima pravo na svoje mišljenje, a tko se zadnji smije najslađe se smije”.

  • Maximus
Podijeli