Plenković o Milanovićevim izjavama: Očito idemo u neki polusukob, nastoji se staviti...

Plenković o Milanovićevim izjavama: Očito idemo u neki polusukob, nastoji se staviti u cipele reformatora Vrhovnog suda

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a premijer Andrej Plenković komentirao je Milanovićev prijedlog da predsjednica Vrhovnog suda bude Zlata Đurđević i poslao ga u saborsku proceduru. Upitan je li predsjednik time prekršio zakon, Plenković je poručio je da će o svemu na kraju odlučiti Ustavni sud.

“Predsjednik može imati stav o bilo kojoj temi, ali onaj koji odlučuje je li nešto u skladu s Ustavom je Ustavni sud. Ne vidim razlog u čemu je problem da se zakon poštuje. Očito idemo u nekakav polusukob jer on ovaj put nije iniciran niti ima potrebe da do njega dolazi, svi koji su željeli biti preporučeni od strane predsjednika mogli su predati kandidaturu pa i prof. Đurđević.”

Poručio je kako ne vidi da je ovo tema oko koje bi trebao postojati prijepor.

“Nema nikakve trgovine, nema inzistiranja na osobi a, b ili c. Čini mi se da je sustav kojeg smo usvojili nakon 2017., koji je propisao način biranja predsjednika Vrhovnog suda koristan i bolji od onog koji je bio do tada.”

“Riječ je o transparentnosti i o mogućnosti da više ljudi iskaže interes za sudjelovanje”, dodao je premijer. O Zlati Đurđević kao kandidatkinji kaže.

“Poznajem je. Imam dojam da se poprilično ohrabrila da izjavi da će ići ovim putem prema kandidaturi”

Dodao je kako su o predsjednikovu izboru doznali od člana parlamentarne većine i varaždinskog župana Radimira Čačića. “Prava intencija predsjednika Republike je da otvori reformu pravosuđa”, dodao je premijer.

“I nastoji se staviti u cipele osvježivača, reformatora Vrhovnog suda i nastojati prikazati Vladu kao zagovornikom statusa quo što je apsolutno netočno. “

Novinari su ga pitali i za izjavu gradonačelnika Dumbovića, koji je rekao da je bilo nereda vezano uz dodjelu humanitarne pomoći građanima Petrinje i da su napadi na njegov rad dio predizborne kampanje za lokalne izbore Mosta i HDZ-a.

“Nije mi poznato. Dobro surađujemo s gradonačelnikom Dumbovićem. Pomažemo Petrinjcima, Petrinjkama, svima na Banovini. Nije mi baš jasno kakve to ima veze s HDZ-om.”

Podijeli