Plenković o granicama: To je sramotno, Ostojić: ‘Pushbackovi‘ ne postoje u zakonu

Plenković o granicama: To je sramotno, Ostojić: ‘Pushbackovi‘ ne postoje u zakonu

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Sporne snimke u kojima maskirane osobe u odorama koje sliče policijskima, ali bez službenih oznaka, nasilno protjeruju migrante s hrvatske granice i danas su aktualne. Komentirao ih je hrvatski premijer Andrej Plenković, ali i bivši ministar unutarnjih poslova SDP-ovac Ranko Ostojić.

“Osuđujemo nasilje, pogotovo nasilje nad migrantima. Ne znamo tko su počinitelji, na snimci se ne vidi da su migranti nekom prijetili, to je sramotno i izrazito loše. Ako je to netko u sustavu države, u bilo kojem smislu, taj će za to odgovarati”, kaže premijer Plenković.

Premijer je potvrdio kako su kontaktu s Europskom komisijom i kako nitko nije zadovoljan situacijom. Objašnjava da Hrvatska iz političkih razloga ne želi podići žicu prema BiH radi odnosa s Hrvatima, Bošnjacima i Srbima.

“U varijanti kad migranti žele prijeći granicu tamo gdje nije granični prijelaz, na graničnom prijelazu je druga situacija, svaka država štiti svoje granice, to se može raditi, ali ne može se koristiti sila tamo gdje to nije potrebno”, kaže Plenković.”U Bjelorusiju dolaze avioni krcati migrantima koje onda njihova vojska tjera da nezakonito ulaze u Litvu ili Latviju, odnosno Europsku uniju”, podsjetio je premijer.

Europski kolege i ja to nazivamo destabilizacijom”, dodaje.

“Da sjednemo u avion i odletimo u Grčku, da nas kolege odvedu na granicu, vidjet ćete bodljikave žice, rovove, tenkove, ne policiju, nego vojsku koja čuva granicu između Grčke i Turske. Ti ljudi ne žele doći u Zagreb, nego u Njemačku, Austriju i Dansku. Hrvatska brani europsku vanjsku granicu i to požrtvovno rade hrvatski policajci”, kaže premijer. SDP-ovac Ranko Osotjić, inače i bivši ministar unutarnjih poslova poručuje “Pushbackovi na granicama ne postoje i nisu dopušteni”.

Dodaje kako se Hrvatska objavljenim snimkama uglednih televizijskih kuća, sramoti pred cijelim svijetom.

“Ne znate što je gore. Činjenica da netko bez oznaka Hrvatske policije tuče migrante, što bi podrazumijevalo da postoje organizirane grupe koje štite hrvatsku granicu, umjesto onih koji su zakonom nadležni da to rade. S druge strane, ako je postupanje bilo od strane hrvatskih policajaca, zašto se strane oznaka hrvatske policije i zašto mijenjaju pravila o odorama i uniformama hrvatskih policajaca”, kaže Ostojić.

Osobu se, ponavlja Ostojić postupak, mora privesti, utvrditi da je ilegalno prešla granicu i potom vratiti u zemlju iz koje je došla. Sve ostalo i sva “guranja preko granica i rijeka”, kršenje je, ne samo europskih, nego i hrvatskih zakona, dodaje. Ostojić objašnjava kako je nadzor neučinkovit već godinama i kako predstavnici Frontexa (Europska agencija za zaštitu vanjskih granica EU) nisu prisutni u Hrvatskoj i ne odgovaraju na prigovore, a Hrvatska potom plaća velike troškove na međunarodnim institucijama u kojima se potvrđuju navodi kršenja ljudskih prava. “Ovo treba raščistiti radi dostojanstva MUP-a, hrvatske policije”, naglašava Ostojić.

“Ne možemo se složiti s tim da postoje eskadroni batinaša koji će mlatiti migrante i da to bude politika, bez obzira od koga bila podržana, bez obzira tko prešutno dopuštao takve stvari. Osnove Europske unije su poštivanje ljudskih prava i u tom dijelu mislim da je najvažnija poruka, a to je ‘nedopustivo'”, naglasio je Ostojić.Tvrdi Ostojić kako je ministar Davor Božinović trebao biti smijenjen jer ima nadležnost i odgovornost provjeravati navode putem unutarnje kontrole. “Zato ga je premijer Plenković i tražio odgovore”, zaključuje Ostojić.

Podijeli