Oscar i ove godine bijeli, hoće li biti iznenađenja?

Oscar i ove godine bijeli, hoće li biti iznenađenja?

Podijeli

U tijeku su posljednje pripreme za 92. dodjelu Oscara. Najvažniji događaj u filmskoj industriji pratit će preko 50 milijuna gledatelja diljem svijeta, a televizijski prijenos dodjele prikovat će ih za TV ekrane nešto više od 3 sata. Favoriti su odavno poznati, opet nas čeka bijeli Oscar, a vidjet ćemo hoće li biti iznenađenja.

Najviše nominacija ima Joker Todda Phillipsa, njih 11. Slijede ga Irac, 1917. i ‘Bilo jednom u Hollywoodu’ s 10 nominacija. Iako je 1917. favorit u kategoriji najboljih filmova, filmski kritičar Boško Picula za Media servis kaže da mu to ne garantira osvajanje zlatnog kipića.

“Proteklih nekoliko godina favorizirani filmovi ipak nisu došli do nagrada. Bez obzira na jaki status 1917 mislim da i Joker i film Parazit također imaju opravdane šanse.”Među nominiranim glumcima našla su se dobro poznata imena poput Charlize Theron, Kathy Bates, Brada Pitta i Joaqina Phoenixa. Svake godine dogodi se da netko bude zanemaren. Picula smatra je da je ove godine kraću šibicu izvukla Jennifer Lopez.

“Žao mi je što se primjerice u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge nije našla Jennifer Lopez. Imate situaciju da će uvijek netko biti zakinut. Na koncu će se uvijek nekako izbalansirati jer je bilo koja nagrada i umjetnost i politika.”Scarlett Johanson ove je godine nominirana i za glavnu i za sporednu ulogu. Takvo nešto se ne događa često i ona je tek 12. kojoj je to pošlo za rukom.

“Jako bih volio da Scarlett Johanson dobije Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu zbog toga jer je riječ o glumici koja je definitivno protekla dva desetljeća obilježila američku kinematografiju svojim nastupima.”I na 92. dodjeli vraćamo se na priču o bijelim Oscarima što je za Media servis prokomentirao Nenad Korkut, modni kritičar i filmski znalac.

“Pa to je pitanje koje se svake godine povlači. U zadnjih deset godina sigurno je puno više afroameričkih glumaca nagrađeno nego sveukupno u povijesti Oscara.”Korkut se osvrnuo i na druge kriterije koji utječu na nominacije.

“Postoje neki ljudi koje jednostavno Oscar ne voli. Ne postoje samo predrasude prema boji kože već i po tipu nekih glumaca na koje zbog njihove popularnosti, Akademija gleda s visoka.” Prošlogodišnja dodjela bila je druga u povijesti, koja se održala bez voditelja, a tako će biti i ovaj put. To je utjecalo na dinamičnost dodjele smatra Korkut. Picula ipak misli kako ovo ne bi trebalo ponavljati.

“Prošle godine se to pokazalo kao dobra praksa, zbog toga što je nekako to dinamiziralo, donijelo je neku dinamiku cijeloj dodjeli.”

“Nadam se da će nakon ovih malih pauza Akademija ponovno dati povjerenje nekome od izvrsnih američkih voditeljica i voditelja da nas vode kroz tu uistinu uzbudljivu i za film važnu večer.” Naravno neizostavan dio su i modne kreacije koje će uzvanici odjenuti, ali Korkut nema prevelika očekivanja.

“Ja se nadam da će na Oscarima biti drugačije i da su se možda, možda čuvale za Oscare i da će nas potpuno oduševiti, ali očekivanja nisu velika. Bar prema onom što je do sada viđeno.”Kao osobnog favorita navodi južno-korejski film ‘Parazit’, ali u kategoriji stranog filma ipak navija za makedonski film Medena zemlja.

Podijeli